Informaţiile divulgate de SUA privind planurile de atac asupra Iranului confirmă şi existenţa armelor nucleare israeliene

Soldaţi israelieni pe un tanc Merkava, 9 octombrie 2023. (Getty Images)
Redacţia
21.10.2024

Un alt presupus document, despre care mai multe surse au fost informate că pare autentic, confirmă spionarea de către SUA a forţelor militare israeliene şi arată că „un atac asupra Iranului” va avea loc „aproape sigur”, potrivit Common Dreams.

„Nu am observat indicii că Israelul intenţionează să utilizeze o armă nucleară” - această propoziţie este linia de încheiere a unui presupus document al serviciilor de informaţii americane scurs (sau piratat) postat online în această săptămână şi raportat ulterior de Axios, CNN şi alte surse.

După cum a relatat Axios sâmbătă, „oficialii americani sunt extrem de îngrijoraţi cu privire la o posibilă încălcare majoră a securităţii, după ce două presupuse documente ale serviciilor de informaţii americane despre pregătirile Israelului pentru un atac asupra Iranului au fost publicate de un cont Telegram afiliat Iranului”.

Associated Press şi jurnalistul de investigaţie independent Ken Klippenstein au citat surse guvernamentale care au declarat că documentele par a fi autentice. În timp ce oficialii americani nu au comentat încă public materialul, rapoartele au confirmat că este în curs o anchetă privind autenticitatea acestora şi modul în care au ajuns în domeniul public.

De la barajul de rachete lansate de Iran asupra unor ţinte militare din Israel la 1 octombrie, o lovitură de retorsiune ca răspuns la asasinarea de către Israel a liderului Hezbollah Hassan Nasrallah şi la alte atacuri, lumea aşteaptă răspunsul militar promis de Israel.

Presupunând că documentele sunt autentice, ceea ce arată ele este că serviciile secrete americane - aşa cum se ştie şi în ciuda faptului că sunt aliaţi apropiaţi - supraveghează îndeaproape şi clandestin operaţiunile militare israeliene.

CNN a citat un oficial american neidentificat care a calificat documentele făcute publice drept „profund îngrijorătoare”, deşi postul de televiziune nu a publicat documentele în întregime.

Documentele descriu pregătirile pe care Israelul pare să le facă pentru o lovitură împotriva Iranului. Unul dintre documente, care spune că a fost compilat de Agenţia Naţională de Informaţii Geospaţiale, afirmă că planurile implică deplasarea de muniţii de către Israel.

Un alt document spune că provine de la Agenţia Naţională de Securitate şi descrie exerciţiile forţelor aeriene israeliene care implică rachete aer-sol, despre care se crede, de asemenea, că ar fi în pregătire pentru o lovitură asupra Iranului.

Se ştie de mult timp că Israelul are un program de arme nucleare şi menţine un arsenal nuclear, dar politica guvernului israelian şi a celui american este de a nu recunoaşte sau confirma niciodată existenţa vreunuia dintre acestea. Într-unul dintre documente, SUA se referă în mod specific la capacitatea Israelului de a lansa o armă nucleară, deşi clasifică ameninţarea de a face acest lucru în acest caz ca fiind scăzută.

Jurnalistul independent Ken Klippenstein, recent exclus din X pentru că a postat un dosar intern de cercetare a opoziţiei pe care campania Trump l-a întocmit despre JD Vance, a postat imagini ale ambelor documente pe pagina sa substack, aşa cum a reproşat marilor instituţii de presă că refuză să facă.

„Ca şi în cazul dosarului J.D. Vance, despre care întreaga mass-media ştia, dar a refuzat să îl publice, se pare că mass-media şi-a pierdut încă o dată curajul - şi simţul a ceea ce este ştire”, a scris Klippenstein.

Conform evaluării lui Klippenstein, raportul serviciilor de informaţii include o trecere în revistă a diferitelor aspecte ale activităţilor militare israeliene pe care SUA le monitorizează pentru a-şi fundamenta judecăţile şi concluziile: manipularea armelor, apărarea aeriană, forţele terestre, marina, aviaţia, forţele speciale şi chiar forţele nucleare ale Israelului. Dar chiar şi aşa, doar categoriile de manipulare a armelor şi forţe speciale sunt identificate ca având o capacitate de predicţie „medie” în ceea ce priveşte determinarea acţiunii Israelului; restul sunt desemnate ca având o capacitate de predicţie „scăzută”.

Al doilea raport de informaţii este intitulat „Israel: Forţele aeriene continuă pregătirile pentru atacul asupra Iranului şi desfăşoară un al doilea exerciţiu de angajare a unor forţe importante”. Documentul detaliază activităţile israeliene din timpul unei evidente „repetiţii de misiune” (în jargonul american) care ar putea indica modul în care Israelul va lovi Iranul. Citând analiza imaginilor şi alte surse, raportul NGA notează că forţele aeriene israeliene desfăşoară deja operaţiuni secrete cu drone deasupra Iranului (în mod evident, spionându-l) şi că, în cadrul activităţii forţelor aeriene israeliene, au manipulat rachete balistice lansate din aer şi alte arme.

Apărând publicarea documentelor complete, el a explicat că ambele oferă „informaţii de interes public enorm, în timp ce ne aflăm în pragul unui conflict mai amplu” şi conţin „informaţii care se referă în mod direct la obligaţiile şi acţiunile Statelor Unite. Acesta este motivul pentru care am decis să public documentele de bază”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor