Emisarul american Amos Hochstein va purta discuţii cu oficiali libanezi privind încetarea focului [Surse]

Amos Hochstein (Getty Images)
Redacţia
21.10.2024

Trimisul american Amos Hochstein se va afla luni la Beirut pentru a purta discuţii cu oficiali libanezi cu privire la condiţiile pentru o încetare a focului între Israel şi gruparea armată libaneză Hezbollah, au declarat două surse din Liban pentru Reuters, în timp ce Israelul şi-a extins campania aeriană asupra activelor grupării în cursul nopţii.

Atacurile israeliene lansate duminică târziu au lovit mai multe sucursale ale unei instituţii financiare legate de Hezbollah în Beirut, în sudul Libanului şi în Valea Bekaa, dar nu au fost raportate imediat victime.

Israelul ar fi dat Statelor Unite un document cu condiţiile sale pentru o soluţie diplomatică care să pună capăt războiului din Liban, a raportat Axios duminică, citând doi oficiali americani şi doi oficiali israelieni.

Israelul a cerut ca forţelor sale IDF să li se permită să se angajeze în „aplicarea activă” pentru a se asigura că Hezbollah nu se reînarmează şi nu îşi reconstruieşte infrastructura militară în apropierea frontierei, a raportat agenţia de presă amintită, citând un oficial israelian. Mai mult, a cerut ca forţele sale aeriene să aibă libertate de operare în spaţiul aerian libanez.

Un oficial american a declarat că este foarte puţin probabil ca Libanul şi comunitatea internaţională să fie de acord cu condiţiile Israelului.

Luptele transfrontaliere dintre Israel şi Hezbollah au izbucnit în urmă cu un an, când grupul a început să lanseze rachete în sprijinul grupului militant palestinian Hamas din Gaza.

La începutul lunii octombrie, Israelul a lansat un atac terestru în Liban în încercarea de a stabiliza regiunea de frontieră pentru cetăţenii săi care au fugit de atacurile cu rachete din nordul Israelului.

Statele Unite şi puterile regionale au încercat timp de un an să obţină o încetare a focului în Gaza, dar eforturile au eşuat, lăsând oficialii libanezi şi mulţi diplomaţi sceptici cu privire la şansele unui armistiţiu în Liban.

Atacuri aeriene asupra siturilor financiare ale Hezbollah

Israelul a declarat că forţele sale aeriene au atacat peste noapte zeci de situri din Beirut şi din sudul Libanului folosite de Hezbollah pentru a-şi finanţa operaţiunile, existând informaţii că sute de locuitori din Beirut şi-au părăsit casele după mai multe explozii în capitala libaneză.

Martorii Reuters au observat coloane de fum negru care se ridicau în aer după cel puţin 10 explozii în suburbiile Beirutului. Mulţimile panicate au blocat străzile şi au provocat blocaje în trafic în unele părţi ale oraşului, încercând să ajungă în cartiere considerate mai sigure, au declarat martorii.

Martori oculari, care au vorbit sub rezerva anonimatului, au declarat că o clădire situată în cartierul Chiyah din suburbiile sudice ale Beirutului a fost redusă la dărâmături, iar puţinele persoane din zonă au fugit înainte de explozie, fără a se înregistra victime.

Un purtător de cuvânt militar israelian a avertizat anterior, într-o declaraţie postată pe platforma de socializare X, că „va începe să atace infrastructura aparţinând Asociaţiei Hezbollah Al-Qard Al-Hassan - îndepărtaţi-vă imediat de ea”.

Asociaţia Al-Qard al-Hassan - despre care SUA a afirmat că este folosită de Hezbollah, susţinută de Iran, pentru a-şi gestiona finanţele - are peste 30 de filiale în Liban, dintre care 15 în zonele dens populate din centrul Beirutului şi în suburbiile acestuia.

Nu a existat nicio declaraţie imediată din partea organizaţiei, a Hezbollah sau a guvernului libanez.

Întrebat de jurnalişti dacă filialele ar putea fi considerate ţinte militare, un oficial de rang înalt al serviciilor secrete israeliene a declarat: „Scopul acestui atac este de a viza capacitatea Hezbollah de a funcţiona economic atât în timpul războiului, cât şi după aceea, de a reconstrui şi de a se reînarma [...] a doua zi”.

Israelul şi-a intensificat campaniile militare atât în Gaza, cât şi în Liban, la câteva zile după ce uciderea liderului Hamas, Yahya Sinwar, a reaprins speranţele de deschidere a negocierilor de încetare a focului pentru a pune capăt unui conflict de peste un an.

În contextul apropierii alegerilor din SUA, oficiali, diplomaţi şi alte surse din regiune afirmă că Israelul încearcă, prin operaţiuni militare, să îşi protejeze frontierele şi să se asigure că rivalii săi nu se pot regrupa.

Israelul se pregăteşte, de asemenea, să riposteze la un baraj de rachete iranian la începutul acestei luni, deşi Washingtonul a făcut presiuni asupra lui să nu lovească instalaţiile energetice sau nucleare iraniene.

Anterior, duminică, Israelul a declarat că a lovit sediul central al serviciilor de informaţii ale Hezbollah şi un atelier subteran de armament din Beirut. Avioanele de luptă au ucis trei comandanţi Hezbollah, a anunţat armata israeliană.

Hezbollah nu a făcut niciun comentariu imediat cu privire la aceste lovituri, dar a declarat că a tras rachete asupra forţelor israeliene din Liban şi asupra unei baze din nordul Israelului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor