Şeful ONU, Antonio Guterres, criticat de Ucraina pentru că a acceptat invitaţia lui Putin la summitul BRICS din Rusia

Ssecretarul general al ONU, Antonio Guterres (st) şi Vladimir Putin, aprilie 2022 (Getty Images)
Redacţia
22.10.2024

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi-a atras critici dure din partea ministerului ucrainean de Externe pentru că a acceptat invitaţia preşedintelui rus Vladimir Putin la un summit BRICS, dar a stat departe de un „summit al păcii” privind războiul din Ucraina.

„Secretarul general al ONU a declinat invitaţia Ucrainei la primul summit global pentru pace din Elveţia. El a acceptat însă invitaţia la Kazan a criminalului de război Putin. Aceasta este o alegere greşită care nu promovează cauza păcii. Ea nu face decât să afecteze reputaţia ONU”, a declarat ministerul într-o postare pe platforma de socializare X, potrivit Reuters.

Putin găzduieşte începând de marţi un summit al naţiunilor BRICS în oraşul Kazan din centrul Rusiei, cu scopul de a evidenţia influenţa ţărilor non-occidentale. Printre liderii prezenţi se numără preşedintele chinez Xi Jinping şi prim-ministrul indian Narendra Modi.

La începutul acestei luni, o purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe a declarat că Guterres i-a spus ministrului Serghei Lavrov, la Adunarea Generală a ONU de luna trecută, că intenţionează să meargă la Kazan.

Dar purtătorul de cuvânt adjunct al ONU, Farham Haq, când a fost întrebat luni dacă Guterres va participa, a spus: „Anunţurile privind viitoarele sale călătorii vor fi făcute mai târziu”.

Summitul pentru pace care a avut loc într-o staţiune montană elveţiană în iunie şi care a reunit peste 90 de ţări a denunţat invazia Rusiei în Ucraina şi a căutat o modalitate de a pune capăt conflictului, deşi Rusia nu a fost invitată şi l-a respins ca fiind lipsit de sens.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că doreşte să organizeze un al doilea summit până la sfârşitul anului, însă Rusia a declarat că nu intenţionează să participe.

Guterres aafirmat la momentul respectiv că nu va participa la reuniunea organizată de Swiiss, deşi ONU a fost reprezentată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor