Furie in Beirut, unde forţele de securitate încearcă să evacueze persoanele strămutate

Clădiri distruse pe 27 septembrie de loviturile israeliene care l-au vizat şi ucis pe liderul Hezbollah Hassan Nasrallah în cartierul Haret Hreik din suburbiile sudice ale Beirutului   (AFP via Getty Images)
Redacţia
22.10.2024

Forţele de securitate libaneze s-au confruntat cu rezistenţă luni, când au încercat să evacueze familiile strămutate adăpostite într-o clădire abandonată din Beirut. Potrivit unui corespondent AFP, acţiunea de evacuare a dus la încăierări cu mulţimea înfuriată de acest demers.

Clădirea din cartierul Hamra din Beirut fusese în mare parte abandonată înainte de a fi ocupată recent de mai multe familii, multe dintre ele provenind din suburbiile de sud ale capitalei, un bastion Hezbollah puternic vizat de loviturile israeliene.

Tentativa de evacuare a avut loc în timp ce ministrul de Interne, Bassam Mawlawi, a promis „măsuri excepţionale” pentru a asigura siguranţa familiilor strămutate şi a comunităţilor care le găzduiesc, după aproape o lună de război între Israel şi Hezbollah.

De asemenea, acesta a promis să „elimine orice încălcare a proprietăţii publice şi private din Beirut”, după ce persoanele strămutate au instalat corturi pe drumuri şi au ocupat case goale.

Tentativa de evacuare de luni a fost „bazată pe o decizie a instanţei care a ordonat evacuarea unei clădiri din zona Hamra”, au declarat forţele de securitate internă din Liban.

Chiriaşilor li s-a acordat „un termen suplimentar de 48 de ore” pentru a evacua clădirea, după ce „un număr mare de persoane... s-au adunat” pentru a protesta împotriva acestei măsuri, se arată în declaraţia publicată pe platforma de social media X.

Mai devreme în cursul zilei, manifestanţii au scandat „ruşine” în faţa clădirii, izolată de forţele de securitate, în timp ce unii au răsturnat coşuri de gunoi şi le-au dat foc.

Ordinul de evacuare a fost emis după ce proprietarul clădirii a depus o plângere pentru încălcarea proprietăţii sale private, a declarat primarul oraşului Beirut, Abdullah Darwish.

Amal, o femeie care şi-a stabilit reşedinţa în imobil după ce a fugit din suburbiile sudice ale Beirutului, a acuzat forţele de securitate că „au dat buzna” pentru a elibera clădirea.

„Oricine îşi închide uşa, ei o sparg”, a spus ea.

„Când au început să bombardeze suburbiile din sud, am venit aici. Acum nu avem de ales decât să ne întoarcem în sudul Beirutului. Acest lucru ne distruge psihic”, a adăugat Amal.

Războiul Israel-Hezbollah a ucis cel puţin 1.470 de persoane în Liban şi a strămutat peste un milion de oameni începând cu 23 septembrie, potrivit autorităţilor libaneze.

„Nu mai avem case în care să ne întoarcem”, a spus Lara, în vârstă de 18 ani, tot din sudul Beirutului, care se adăpostea în clădire împreună cu familia sa.

În apropiere, o femeie a intervenit adăugând: „Fie ajungem în mormânt, fie ne întoarcem acasă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor