SUA negociază trimiterea sistemelor Patriot ale Israelului în Ucraina

Sistemul antirachetă american Patriot (Bernd Wustneck/AFP/Getty Images)
Redacţia
28.06.2024

Într-o evoluţie surprinzătoare, Statele Unite şi Israelul se află în prezent în negocieri pentru a trimite opt sisteme de apărare antiaeriană Patriot din Israel la Kiev, relatează Zero Hedge.

De câteva luni, Ucraina urmăreşte sistemele Patriot scoase din uz ale Israelului, dar acestea ar putea fi necesare Tel Aviv-ului, având în vedere că ţara se află în pragul unui război total cu Hezbollah de-a lungul frontierei sale nordice şi al unei posibile confruntări mai mari cu Iranul.

"Ar fi logic ca Israelul să ne ofere sistemele sale Patriot, pentru că ne-ar ajuta, în special, să distrugem dronele iraniene folosite de Rusia", a declarat la începutul lunii mai Oleksandr Merezhko, preşedinte al Comisiei pentru afaceri externe a parlamentului ucrainean.

Ucraina şi SUA încearcă acum să arate Israelului că înarmarea Ucrainei este în interesul securităţii sale pe termen lung. Israelul a evitat până acum să facă acest lucru la un nivel semnificativ, în afară de transferul de echipamente neletale.

Potrivit Financial Times, oficialii americani au încercat să convingă guvernul lui Benjamin Netanyahu că legăturile tot mai strânse ale Rusiei cu Iranul, în special în domeniul cooperării militare, reprezintă o preocupare mai urgentă.

Ucraina dispune în prezent de cel puţin patru baterii Patriot şi, în esenţă, şi-a implorat partenerii occidentali pentru mai multe. Dacă acestea sunt trimise din Israel, este probabil ca Washingtonul să ofere un stimulent suplimentar Tel Avivului.

Washingtonul acordă Israelului aproximativ 3,8 miliarde USD anual sub formă de sprijin militar şi, până în aprilie, a deblocat încă 14 miliarde USD în fonduri de urgenţă pentru aliatul său de la izbucnirea războiului cu Hamas.

"Ar fi o şansă ca aceste rachete Patriot mai vechi să fie folosite în alt teatru de operaţiuni înainte de a se epuiza, în special având în vedere nivelul ajutorului militar acordat de SUA Israelului", a declarat Tom Karako, şeful proiectului de apărare antirachetă din cadrul think-tank-ului Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS) din Washington.

Dar, din nou, dacă se declanşează un război extins cu Hezbollah şi, potenţial, cu Iranul, Israelul va avea nevoie de tot ceea ce deţine în materie de apărare antiaeriană - în special având în vedere sutele de mii de rachete despre care se crede că se află în arsenalul Hezbollah - care sunt, în general, mult mai sofisticate decât rachetele Hamas.

În urmă cu o săptămână, o declaraţie a administraţiei Biden dezvăluia că aceasta întrerupe toate livrările de rachete interceptoare Patriot către ţări străine şi le redirecţionează către Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kirby, a confirmat că a fost luată "decizia dificilă, dar necesară" de prioritizare a livrării de rachete Patriot şi NASAM către Ucraina, dezvăluind astfel nivelul de disperare în mijlocul atacului antiaerian rusesc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor