SUA ar fi "intensificat" schimbul de informaţii cu Israelul, democraţii fierb - Washington Post

Steagul israelian fluturând pe malul Gazei (Screenshot - Israel Hayom)
Redacţia
18.06.2024

Washingtonul a crescut semnificativ volumul de informaţii pe care le transmite Israelului, în ciuda încercărilor recente ale administraţiei Biden de a se distanţa de victimele civile pe scară largă, care s-au adunat în urma ofensivei terestre israeliene asupra lagărului de refugiaţi din Rafah, precum şi a atacurilor aeriene din Fâşia Gaza, scrie ZeroHedge.

Washington Post a documentat faptul că Pentagonul predă acum o "cantitate extraordinară" de informaţii Tel Avivului, inclusiv "filmări cu drone, imagini din satelit, interceptări de comunicaţii şi analize de date cu ajutorul unor programe avansate, unele dintre ele alimentate de inteligenţă artificială".

Aparent, o mare parte din aceste informaţii se concentrează pe eforturile de localizare a ostaticilor, având în vedere, de asemenea, că printre captivii din 7 octombrie se aflau opt americani, dar se crede că trei dintre ei au decedat de atunci.

"Dacă am reuşit să obţinem în mod unilateral informaţii pe baza cărora am putea acţiona şi am crede că am putea într-adevăr să scoatem oameni din SUA în viaţă, am putea acţiona", a declarat un oficial american pentru Post, adăugând că "au existat cu adevărat foarte puţine informaţii specifice despre ostaticii americani".

Raportul a confirmat prezenţa comandamentului de elită al armatei americane Joint Special Operations Command (JSOC) la o staţie CIA din Israel, precum şi a personalului de la Defense Intelligence Agency.

Aceşti oficiali americani din domeniul informaţiilor s-au întâlnit "zilnic" cu omologii lor din ţară.

Departamentul de Stat are, de asemenea, un trimis special pe teren, în timp ce FBI a asistat, de asemenea, la investigaţiile în curs legate de 7 octombrie.

Wapo a dezvăluit, de asemenea, că, la începutul războiului, SUA au avut planuri complicate pentru o potenţială operaţiune de luare de ostatici pentru recuperarea celorlalţi prizonieri americani (cu dublă cetăţenie) deţinuţi de Hamas.

Această operaţiune, care ar fi fost extraordinar de riscantă atât din punct de vedere militar, cât şi politic pentru administraţia Biden, a fost abandonată.

Toată această intensificare a schimbului de informaţii i-a îngrijorat pe unii congresmeni, care nu doresc ca Statele Unite să devină prea apropiate de operaţiunile israeliene din Gaza.

Alţi oficiali, inclusiv legislatori de la Capitol Hill, se tem că informaţiile furnizate de Statele Unite ar putea ajunge în bazele de date pe care forţele militare israeliene le folosesc pentru a efectua atacuri aeriene sau alte operaţiuni militare şi că Washingtonul nu are mijloace eficiente de monitorizare a modului în care Israelul foloseşte informaţiile americane.

Jeremy Shapiro, un fost oficial al Departamentului de Stat al lui Obama care a comentat conversaţiile recente cu diplomaţi europeni, a explicat pentru Politico - "Nivelul de îngrijorare este ceva între panică şi teroare". El a adăugat: "Alianţa este prea importantă pentru aceste ţări în acest moment".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor