Absurditatea regimului putinist. O ucraineancă primeşte 12 ani de închisoare pentru un protest cu baloane

Kristina Lyubashenko, în vârstă de  35 de ani, condamnată la 12 ani de închisoare de un tribunal rus, pentru un protest cu baloane, împotriva invaziei din Ucraina (Screenshot)
Redacţia
26.06.2024

O ucraineancă a fost condamnată, vineri, de un tribunal militar rus la 12 ani de închisoare pentru că a lansat baloane albastru-alb-albastru - culorile opoziţiei faţă de ofensiva din Ucraina - deasupra Moscovei anul trecut, relatează The Moscow Times.

În vârstă de 35 de ani, Kristina Liubaşenko - de cetăţenie ucraineană - a fost găsită vinovată de participarea la un grup "terorist" şi de răspândirea de "informaţii false" despre forţele armate ruse, potrivit unui raport al agenţiei ruse de presă de stat TASS.

Procurorii au declarat că tânăra femeie ar fi acţionat la ordinele Legiunii Libertatea Rusiei anti-Kremlin, care este interzisă în Rusia.

Legiunea, care este compusă din ruşi ce sunt de partea Kievului şi se opun ofensivei militare a Moscovei împotriva Ucrainei, a lansat mai multe incursiuni armate în Rusia.

Procuratura a declarat că Liubaşenko a lansat baloanele pe cer deasupra capitalei ruse şi a instalat difuzoare la o fereastră a unei clădiri rezidenţiale care au difuzat "informaţii false" privind ofensiva Moscovei în Ucraina.

Site-ul independent rus de ştiri Mediazona l-a citat pe avocatul lui Liubaşenko, care a afirmat că aceasta a fugit din Ucraina în Elveţia în 2022 - la începutul ofensivei militare la scară largă a Rusiei împotriva ţării sale - şi a primit statutul de refugiat acolo.

Ea a locuit în Elveţia cu mama sa bolnavă, bunicul în vârstă şi cele două fiice ale sale şi a întâmpinat dificultăţi financiare, a precizat avocata Liudmila Posmitnaia, citată de Mediazona.

În Elveţia, ea a întâlnit un bărbat care s-a prezentat drept un alt refugiat ucrainean, care i-a împrumutat bani înainte de a-i cere să meargă la Moscova, ar fi spus Posmitnaia.

Bărbatul i-ar fi spus iniţial să lanseze baloane galbene şi albastre, în culorile drapelului ucrainean.

Liubaşenko a refuzat la început să instaleze difuzoarele, dar bărbatul a devenit ameninţător şi i-a spus că va pierde custodia fiicelor sale, potrivit avocatului.

Mediazona a declarat că Liubaşenko a spus instanţei în ucraineană: "Cred că înţelegeţi cu toţii cum s-a ajuns la acest caz".

De la începutul ofensivei militare, Rusia a reprimat masiv disidenţa şi a pronunţat sentinţe dure pentru persoanele condamnate pentru acte de sabotaj în interiorul ţării.

De asemenea, a interzis simpatizarea publică cu Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor