Războiul baloanelor continuă între cele două Corei. Pistele aeroportului sud-coreean Incheon, închise temporar

Autorităţile sud-coreene colectând gunoaiele aruncate de baloanele nord-coreene pe străzile din Gangseo-gu, un district sud-vestic din Seul, 25 iunie 2024 (Şefii de Stat Major din Coreea de Sud)
Redacţia
26.06.2024

Decolările şi aterizările de pe aeroportul internaţional Incheon din Coreea de Sud au fost întrerupte, miercuri, timp de aproximativ trei ore înainte de zori din cauza baloanelor cu deşeuri lansate de Coreea de Nord, a declarat un purtător de cuvânt al aeroportului citat de Reuters.

Potrivit acestuia, un balon a aterizat pe pista de lângă Terminalul 2 de pasageri, iar cele trei piste de la Incheon au fost temporar închise.

Incidentul are loc în contextul în care, de la sfârşitul lunii mai, Coreea de Nord a trimis frecvent baloane cu gunoaie în Coreea de Sud.

Mai multe baloane au fost observate în interiorul şi în jurul limitelor aeroportului, a declarat purtătorul de cuvânt, adăugând că aceasta nu a fost prima dată când operaţiunile la aeroport - care se află la aproximativ 40 km de graniţa cu Coreea de Nord - au fost perturbate de baloanele trimise de comuniştii de peste graniţă.

Întreruperea zborurilor interne şi internaţionale a avut loc între 1:46 a.m. şi 4:44 a.m., iar pistele au fost redeschise de atunci, a declarat Incheon Internaţional Airport Corporation.

Numărul de zboruri la acea oră a zilei este de obicei scăzut. FlightRadar24 arată că opt zboruri de marfă şi de pasageri au fost redirecţionate către aeroporturile Cheongju sau Jeju din Coreea de Sud în acest interval de timp, iar un cargobot China Cargo din Shanghai a fost deviat către Yantai, China.

Mai multe aterizări au fost amânate, iar plecările au fost amânate cu câteva ore.

Coreea de Nord a declarat că baloanele reprezintă represalii pentru o campanie de propagandă a dezertorilor şi activiştilor nord-coreeni din Sud, care trimit în mod regulat baloane cu alimente, medicamente, bani şi pliante care critică liderii din Nord.

Printre obiectele transportate de baloanele nord-coreene s-au numărat articole imprimate cu personaje Hello Kitty, haine foarte uzate şi pământ conţinând urme de fecale umane şi paraziţi, a declarat Coreea de Sud.

Armata sud-coreeană a declarat miercuri că aproximativ 100 de baloane au căzut la sol între marţi şi miercuri, majoritatea în capitala Seul şi în provincia învecinată Gyeonggi. Majoritatea transportau doar resturi de hârtie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor