"Represalii fără sens" - UE, despre "sancţiunile" Rusiei împotriva presei europene

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Vera Jourova (Getty Images)
Redacţia
26.06.2024

Vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, a criticat decizia Kremlinului de a restricţiona libertatea de exprimare a peste 80 de instituţii media europene din Rusia, relatează Ukrainska Pravda.

Jourova consideră că decizia de a restricţiona mass-media europeană în Rusia este o dovadă a "unei încălcări continue a libertăţii mass-media de către Kremlin".

"Sunt represalii fără sens. Nu, posturile de propagandă finanţate de ruşi pentru a răspândi dezinformarea ca parte a doctrinei militare a Rusiei nu sunt acelaşi lucru cu presa independentă. Democraţiile ştiu asta", a scris Jourova într-o postare pe X.

Mai devreme, marţi, Ministerul rus de Externe a declarat că Moscova impune restricţii privind libertatea de exprimare şi accesul la 81 de instituţii media europene.

Printre cele afectate de contramăsurile Rusiei se numără Der Spiegel şi Der Zeit din Germania, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Mundo, Pais şi EFE din Spania, Stampa, Repubblica şi RAI din Italia, Monde, Liberation şi France-Presse din Franţa şi pan-europenele Politico şi EUobserver.

Din România, au fost vizate Pro TV, Digi24 TV şi site-ul digi24.ro, precum şi B1TV.

Lista completă a instituţiilor media interzise în Rusia de către Kremlin poate fi citită aici.

Ministerul de Externe al Rusiei a afirmat că aceste instituţii de presă "diseminează sistematic informaţii false cu privire la desfăşurarea operaţiunii militare speciale", un termen folosit de Kremlin pentru a se referi la invazia lansată împotriva Ucrainei în februarie 2022.

De la invazia la scară largă, Rusia a interzis zeci de mijloace de informare în masă străine şi interne independente, a etichetat drept "extremiste" unele platforme populare de social media occidentale şi a incriminat efectiv orice critică faţă de războiului său din Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor