Interpolul va avea pentru prima dată un şef provenit din ţările în curs de dezvoltare

Brazilianul Valdecy Urquiza va fi noul şef al Interpolului în perioada 2025 - 2030 (Interpol)
Redacţia
26.06.2024

Comitetul executiv al Interpol a ales marţi, pentru prima dată, un oficial de poliţie dintr-o ţară în curs de dezvoltare pentru a conduce agenţia internaţională de poliţie, în persoana brazilianului Valdecy Urquiza, relatează Reuters.

În vârstă de 43 de ani, Urquiza este în prezent vicepreşedinte al Interpol pentru America şi şef al cooperării internaţionale în cadrul poliţiei federale braziliene, şi urmează să îi ia locul germanului Juergen Stock, la şefia Interpolului pentru perioada 2025 - 2030.

Urquiza este absolvent al Academiei Naţionale FBI din Quantico, Virginia, şi a primit opt voturi, faţă de două pentru candidatul britanic Stephen Kavanagh şi unul pentru Mubita Nawa din Zambia.

Alegerea sa trebuie ratificată de adunarea generală a Interpolului, care va avea loc în noiembrie la Glasgow, a precizat guvernul brazilian într-o declaraţie, dar Adunarea a urmat întotdeauna recomandările comitetului pentru secretarul general, astfel că nu sunt aşteptate decizii surpriză.

"Aceasta este o recunoaştere a neutralităţii Braziliei. Interpol are multe de câştigat din diversitate şi din experienţa altor ţări", a declarat Urquiza reporterilor după alegerea sa la sediul agenţiei din Lyon, Franţa.

Urquiza spune că intenţionează să consolideze Interpolul ca "o platformă absolut necesară pentru activitatea poliţiei în lume" şi să evite ca agenţia să fie folosită în scopuri politice.

Rusia a scăpat de suspendarea din Interpol după invadarea Ucrainei în 2022, când criticii au acuzat Moscova că abuzează de instrumentele agenţiei, cum ar fi sistemul său de "notificare roşie", pentru a obţine arestarea oponenţilor politici în străinătate.

"Interpol trebuie să rămână o platformă tehnică", a declarat Urquiza, fără a nominaliza o anumită ţară.

Interpol este cea mai mare organizaţie de poliţie din lume, cu 196 de ţări membre. În cei 100 de ani ai săi, Interpol a fost condus de oameni din doar cinci ţări occidentale dezvoltate, patru din Europa şi SUA.

"Organizaţia riscă să-şi piardă credibilitatea si legitimitatea dacă se izolează. Ceea ce ne trebuie pentru succesul Interpol este pluralitatea. Avem nevoie ca toate ţările să se simtă incluse, ca toate regiunile să fie servite", a declarat Urquiza într-un interviu acordat în februarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor