Soţia lui Netanyahu acuză liderii armatei că plănuiesc o lovitură de stat

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi soţia Sara (Getty Images)
Redacţia
26.06.2024

Sarah Netanyahu i-a acuzat pe şefii armatei israeliene că încearcă să dea o lovitură de stat împotriva soţului său, premierul Benjamin Netanyahu, a relatat Haaretz, marţi, pe baza unei înregistrări audio obţinute de ziar.

În cadrul unei întâlniri de săptămâna trecută cu familiile unora dintre ostaticii deţinuţi de Hamas în Gaza, Sarah Netanyahu a declarat de mai multe ori în înregistrare că nu are încredere în ofiţerii superiori ai armatei.

Familiile au fost supărate de comentariile soţiei lui Netanyahu, afirmând că soarta membrilor familiilor lor captivi depinde de armată.

În replică, Sarah Netanyahu şi-a clarificat comentariile. Ea a spus că lipsa sa de încredere nu este în armată în ansamblu, ci în comandanţii de rang înalt ai acesteia.

Potrivit Haaretz, ea "a susţinut cu vehemenţă că aceştia sunt interesaţi să dea o lovitură de stat" şi a repetat afirmaţia de mai multe ori.

La întâlnire au participat, de asemenea, ofiţeri ai armatei, inclusiv colonelul (ret.) Verda Pomerantz, fost şef al Departamentului de urgenţe, şi Gal Hirsch, fost comandant al armatei însărcinat de prim-ministru să coordoneze efortul guvernului de a elibera prizonierii. Declaraţiile lui Sarah au fost aduse la cunoştinţa ofiţerilor superiori din armată.

Reuniunea a avut loc la câteva zile după ce fiul premierului, Yair Netanyahu, i-a atacat, de asemenea, pe şefii armatei, acuzându-i de trădare.

Sâmbătă, Yair a distribuit un videoclip în care şeful Statului Major, Herzi Halevi, şeful Serviciului intern de informaţii (Shin Bet), Ronen Bar, şi şeful retras al serviciilor de informaţii militare ale armatei Aharon Haleva au fost numiţi "eşecuri fatale" pentru că nu au prevenit atacul Hamas din 7 octombrie.

După aceea, Yair a postat şi pe site-ul de socializare X, scriind: "Ce încearcă ei (şefii armatei) să ascundă? Dacă nu a existat trădare, de ce le este atât de teamă că părţi externe şi independente vor verifica ce s-a întâmplat?"

O declaraţie emisă de biroul premierului în numele lui Sarah Netanyahu a menţionat că aceasta "a lucrat din proprie iniţiativă pentru familiile celor răpiţi, familiile îndoliate, familiile celor ucişi şi toate mediile afectate de durere asociate cu acest război dificil şi ajută cât de mult poate".

Declaraţia a numit apoi divulgarea înregistrării audio o "nedreptate josnică. În ciuda vocilor care încearcă să-i facă rău şi să o împiedice, doamna Netanyahu îşi va continua activităţile pentru cei care au fost răniţi în război şi se roagă pentru întoarcerea rapidă acasă a tuturor celor 120 de răpiţi".

Background

Reamintim că, anul trecut, la 7 octombrie, membri ai Brigăzilor Qassam, aripa Hamas, au traversat gardul de frontieră din Gaza pentru a ataca baze militare şi colonii israeliene. În acest proces, ei au luat ostatici aproximativ 240 de soldaţi şi civili israelieni.

Unii dintre ostatici au fost eliberaţi în cadrul unui acord temporar de încetare a focului în noiembrie, în timp ce mulţi alţii au fost omorâţi de aceleaşi bombardamente israeliene din Gaza care au ucis peste 37.000 de palestinieni. Se estimează că 120 rămân prizonieri ai Hamas şi ai altor grupuri de rezistenţă palestiniene.

Aproximativ 1.200 de israelieni au fost ucişi în timpul atacului Hamas din 7 octombrie, cunoscut sub numele de Operaţiunea Al-Aqsa Flood. Unii au fost ucişi de luptătorii Qassam. Alţii au fost ucişi de forţele israeliene, care au răspuns la atac folosind arme grele din elicoptere, drone şi tancuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor