Macron avertizează electoratul francez să nu voteze extrema dreaptă sau stânga dură la parlamentarele de duminică

Emmanuel Macron (L. Marin / AFP / Getty Images)
Redacţia
26.06.2024

Preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat electoratul francez să nu aleagă extrema dreaptă sau stânga dură, întrucât, susţine el, politicile acestora de dezbinare cresc riscul de "conflict politic şi război civil", înaintea primului tur al alegerilor parlamentare cruciale de duminică.

Macron a spus că atât extrema dreaptă, Adunarea Naţională, cât şi extrema stângă, Franţa Nesupusă, oferă răspunsuri proaste la "probleme reale", deoarece "răspund într-un fel prin creşterea conflictelor şi a războiului civil".

Macron a convocat alegeri anticipate în urma înfrângerii alianţei sale centriste la alegerile din Uniunea Europeană de la începutul acestei luni. Alegătorii vor alege legislatorii pentru Adunarea Naţională în două tururi, pe 30 iunie şi 7 iulie.

"Când eşti sătul de toate, când viaţa de zi cu zi este grea, poţi fi tentat de extreme care au soluţii mai rapide. Dar soluţia nu va consta niciodată în respingerea celorlalţi", a spus Macron într-un interviu la un podcast francez, publicat luni.

El a afirmat că politicile Adunării Naţionale, detaliate luni de preşedintele partidului, Jordan Bardella, ar "duce la război civil" şi sunt "un program de sărăcire, pentru că sunt câteva mii de euro în taxe ascunse în fiecare zi şi o imposibilitate de a plăti pensiile şi de a plăti bine angajaţii".

Cât despre stânga dură 'Franţa Nesupusă', Macron susţine că aceasta încurajează tensiunile dintre comunităţi în scopuri electorale, ceea ce înseamnă şi "război civil", deoarece "reduce oamenii la grupul lor religios sau etnic".

Sondajele arată că rezultatul alegerilor anticipate rămâne incert pe fondul unui sistem de vot complex şi al unor alianţe potenţiale.

Macron este aliniat atât împotriva Adunării Naţionale, cât şi împotriva Noului Front Popular, o coaliţie de partide de la extremă la centru-stânga care include Franţa Nesupusă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor