Rusia blochează zeci de organisme media din UE ca "măsură de represalii". Trei sunt din România

. (Sergei Guneyev/Time Life Pictures, via Getty Images)
Redacţia
26.06.2024

Moscova va bloca accesul la 81 organisme media europene ca răspuns la decizie Uniunii Europene de a interzice patru organizaţii de presă finanţate de Kremlin, a anunţat marţi Ministerul rus de Externe, potrivit The Moscow Times.

Decizia vine după ce Bruxelles-ul a declarat luna trecută că va suspenda activităţile de difuzare ale agenţiei de ştiri de stat RIA Novosti, ale ziarelor pro-guvernamentale Izvestia şi Rossiiskaya Gazeta, precum şi ale site-ului de ştiri Vocea Europei începând cu 25 iunie.

În replică, Moscova a desemnat 81 de ziare, televiziuni şi reviste din toate statele membre ale UE mai puţin două, care nu vor mai fi accesibile în Rusia.

Printre cei afectaţi de interdicţie se numără agenţia franceză de presă AFP, săptămânalul german Der Spiegel şi ediţia europeană a Politico.

Din Romania, au fost vizate Pro TV, Digi24 TV şi site-ul digi24.ro, precum şi B1TV.

Lista completă a instituţiilor media interzise în Rusia de către Kremlin poate fi citită aici.

Ministerul de Externe al Rusiei a afirmat că aceste instituţii de presă "diseminează sistematic informaţii false cu privire la desfăşurarea operaţiunii militare speciale", un termen folosit de Kremlin pentru a se referi la invazia Ucrainei din februarie 2022.

De la invazia la scara largă, Rusia a interzis zeci de mijloace de informare în masă străine şi interne independente, a etichetat drept "extremiste" unele platforme populare de social media occidentale şi a incriminat efectiv orice critică faţă de războiului său din Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor