Kazahstanul nu va solicita aderarea la BRICS prea curând

Kassym-Jomart Tokayev (AFP/Getty Images)
Redacţia
17.10.2024

Preşedintele Kazahstanului a "analizat cu atenţie" propunerile de aderare la BRICS, dar Astana nu va încerca să adere la grup "în viitorul apropiat", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului pentru Tengrinews.kz într-un interviu publicat miercuri, potrivit The Kyiv Independent.

Compus din Rusia, China, India, Brazilia şi alte naţiuni, BRICS este un grup de economii emergente adesea prezentat ca o contrapondere la lumea condusă de Occident.

"Preşedintele (Kassym-Jomart Tokayev) a primit propuneri privind aderarea Kazahstanului la BRICS. La urma urmei, ţara noastră este recunoscută ca un membru responsabil şi autoritar al comunităţii internaţionale", a declarat purtătorul de cuvânt şi consilierul prezidenţial Berik Uali.

"Cu toate acestea, în prezent şi, cel mai probabil, în viitorul previzibil, Kazahstanul se va abţine de la depunerea unei cereri de aderare la BRICS", a adăugat Uali, citând drept motiv "procesul de cerere în mai multe etape" şi "perspectivele de dezvoltare" nespecificate ale grupului.

Patru noi membri - Egipt, Etiopia, Iran şi Emiratele Arabe Unite - au aderat la organizaţia internaţională la începutul anului 2024. Aceasta a marcat prima extindere a grupului din decembrie 2010, când Africa de Sud a devenit membru.

Cu toate acestea, Tokayev intenţionează să viziteze un viitor forum BRICS în perioada 23-24 octombrie la Kazan, în Rusia, la invitaţia preşedintelui rus Vladimir Putin.

De la începutul invaziei la scara largă, în 2022, Kazahstanul a mers pe o "coardă de echilibru" între Rusia şi Occident.

În timp ce refuză să sprijine agresiunea rusă şi îşi subliniază rolul de actor independent, ţara din Asia Centrală a devenit una dintre principalele căi de acces pentru bunurile sancţionate care circulă spre Rusia.

Vorbind alături de cancelarul german Olaf Scholz luna trecută la Astana, Tokayev şi-a exprimat convingerea că „Rusia nu poate fi învinsă în sens militar”.

„O nouă escaladare a războiului va duce la consecinţe ireparabile pentru întreaga umanitate şi, mai presus de toate, pentru ţările implicate în conflictul Rusia-Ucraina”, a adăugat Tokayev.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor