Gaz pe foc. Franţa interzice companiilor israeliene participarea la cel mai important salon de război naval

Preşedintele francez Emmanuel Macron (Getty Images)
Redacţia
17.10.2024

Franţa a decis să interzică accesul companiilor israeliene la expoziţia Euronaval, care va debuta la începutul lunii noiembrie, a anunţat POLITICO, citând o persoană care deţine informaţii de primă mână despre această problemă.

Delegaţiile israeliene vor putea participa la eveniment, dar contractorii nu îşi pot prezenta echipamentele militare la standuri, a adăugat persoana după ce i s-a acordat anonimatul pentru a discuta o chestiune care nu este încă publică.

Interdicţia franceză privind Euronaval este cea mai recentă dispută dintr-o serie de conflicte diplomatice între preşedintele Emmanuel Macron şi premierul israelian Benjamin Netanyahu, în timp ce armata israeliană îşi intensifică atacurile în Gaza şi Liban.

Decizia a fost luată marţi şi a fost raportată pentru prima dată de The Wall Street Journal. Este a doua oară în doar câteva luni când firmelor de apărare israeliene li se interzice să participe la un târg de armament din Franţa.

În iunie, Parisul le-a interzis să participe la Eurosatory - unul dintre cele mai mari târguri de arme din lume pentru sectorul armamentului terestru. Ulterior, o instanţă a anulat decizia, însă prea târziu pentru ca firmele israeliene să poată participa efectiv.

Euronaval, care va avea loc între 4 şi 7 noiembrie în suburbiile Parisului, este unul dintre cele mai mari saloane comerciale din Europa axat pe războiul naval şi va prezenta companii precum BAE Systems, Naval Group, Fincantieri şi KNDS. Potrivit site-ului web al expoziţiei, şapte antreprenori israelieni din domeniul apărării şi-au prezentat produsele, inclusiv nume grele precum Rafael, Elbit Systems şi Israel Aerospace Industries.

În ultimele săptămâni, Macron a îndemnat de mai multe ori ţările să oprească livrările de arme către guvernul israelian dacă acestea sunt folosite în Gaza şi Liban şi a declarat marţi, în spatele uşilor închise, că Netanyahu nu ar trebui să „ignore deciziile Organizaţiei Naţiunilor Unite” deoarece „ţara sa a fost creată printr-o decizie a ONU”. Ambele intervenţii au stârnit indignarea lui Netanyahu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor