Premierul Poloniei promite să apere frontiera UE în contextul disputei privind suspendarea acordării de azil

Donald Tusk (John Thys/AFP/Getty Images)
Redacţia
17.10.2024

Premierul polonez Donald Tusk a declarat că va proteja graniţa de est a ţării sale, respingând criticile potrivit cărora un plan de încetare temporară a acceptării cererilor de azil încalcă drepturile omului, transmite Reuters.

Tusk se va număra printre liderii Uniunii Europene care se întâlnesc joi la Bruxelles, blocul urmând să îşi înăsprească poziţia privind migraţia, deoarece problema devine din ce în ce mai sensibilă pentru guverne - în special pentru cele care încearcă să respingă provocările din partea dreptei eurosceptice şi naţionaliste.

„Mâine şi poimâine, la Bruxelles, vom apăra frontiera poloneză şi vom folosi toate instrumentele legale. Polonia nu poate fi şi nu va fi neajutorată”, a declarat Tusk, miercuri, parlamentarilor.

El s-a adresat parlamentului după ce preşedintele Andrzej Duda a ţinut un discurs în cameră pentru a se alătura unui cor de critici ale politicii de azil adoptate de guvern marţi târziu, afirmând că aceasta ar afecta disidenţii bieloruşi care fug de represiune.

Polonia a devenit gazda a mii de susţinători ai opoziţiei din vecinătatea sa estică de când preşedintele bielorus Alexandr Lukaşenko a câştigat alegerile din 2020, despre care criticii spun că au fost fraudate.

Migraţia pare să joace un rol-cheie în alegerile prezidenţiale din 2025 din Polonia, care se confruntă cu o criză a migranţilor la graniţa sa cu Bielorusia din 2021.

Varşovia şi UE susţin că Bielorusia şi aliatul său, Rusia, au orchestrat situaţia prin dirijarea persoanelor din Orientul Mijlociu şi Africa către frontieră, ceea ce Minsk şi Moscova neagă.

Potrivit lui Tusk, criticile lui Duda la adresa planului de azil au fost „stupide”, deoarece politica a vizat migranţii trimişi în mod deliberat de autorităţile bieloruse.

„Nu a existat niciun caz de reprezentanţi ai opoziţiei din Bielorusia care să treacă graniţa poloneză în grupuri organizate de Lukaşenko”, a spus el.

De asemenea, el a ripostat la criticile activiştilor pentru drepturile omului care spun că refuzul de a accepta cereri de azil, chiar şi temporar, încalcă Constituţia Poloniei şi dreptul internaţional.

„Nimeni nu vorbeşte despre încălcarea drepturilor omului, a dreptului la azil, ci despre refuzul de a acorda azil persoanelor care trec ilegal frontiera în grupuri organizate de Lukaşenko”, a spus el.

Strategia privind migraţia, care vizează, de asemenea, introducerea unei abordări mai bine direcţionate în ceea ce priveşte acordarea vizelor pentru lucrători şi studenţi, precum şi încurajarea polonezilor care locuiesc în străinătate să se întoarcă, a fost adoptată în ciuda opiniilor contrare a patru miniştri de stânga, se arată pe site-ul guvernului.

Aceasta va face acum obiectul unor consultări publice şi apoi va fi transpusă în proiecte de lege care vor trebui să fie adoptate de parlament şi semnate de preşedinte pentru a intra în vigoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor