"Luptăm împotriva a două state" - Kievul afirmă că Putin adună soldaţi nord-coreeni pentru frontul din Ucraina

Coreea de nord a trimis până în prezent 10.000 de soldaţi în Rusia pentru a spori efortul său de război în Ucraina. (Getty Images)
Redacţia
17.10.2024

Rusia adună un număr uriaş de nord-coreeni pentru a lupta în Ucraina, a declarat un oficial de rang înalt al serviciilor de informaţii militare ucrainene, potrivit POLITICO.

„Se numesc Batalionul Buryat [...] sunt aproximativ 3.000 de nord-coreeni acolo”, a declarat oficialul, după ce i s-a promis anonimatul pentru a discuta cu sinceritate despre acest subiect sensibil.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că Ucraina luptă acum împotriva a două state.

„Coaliţia de criminali împreună cu Putin include în prezent Coreea de Nord - familia Kim, care înrobeşte peste 20 de milioane de persoane din poporul coreean. Serviciile noastre de informaţii înregistrează nu numai transferul de arme din Coreea de Nord în Rusia, ci şi transferul de persoane”, a declarat Zelenski în timp ce îşi prezenta aşa-numitul plan de victorie în parlamentul ucrainean.

„Aceştia sunt muncitori pentru fabricile ruseşti - în locul ruşilor ucişi în război. Şi personal pentru armata rusă. Aceasta este participarea celui de-al doilea stat în războiul împotriva Ucrainei de partea Rusiei”, a adăugat Zelenski.

Kyiv Independent a raportat, citând un oficial occidental anonim, că Phenianul a trimis până în prezent, de fapt, 10.000 de soldaţi în Rusia pentru a spori efortul său de război în Ucraina.

Ucraina a declarat anterior că Coreea de Nord a furnizat Rusiei rachete şi muniţie de la începutul anului 2024, în timp ce forţele Moscovei avansează pe câmpul de luptă.

În iunie, preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul nord-coreean Kim Jong-un au semnat un tratat de parteneriat strategic cuprinzător care obligă ambele ţări să îşi ofere reciproc asistenţă militară dacă una dintre ele este atacată.

Kremlinul, la rândul său, a descris rapoartele privind trupele nord-coreene care se pregătesc să intre în luptă drept „o altă ştire falsă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor