Casa Albă avertizează că Rusia lucrează activ pentru a submina alegerile din Moldova şi integrarea sa europeană

John Kirby (Captură Foto)
Maria Maevschi
17.10.2024

Casa Albă a avertizat din nou că Moscova încearcă să submineze viitoarele alegeri prezidenţiale din Republica Moldova, potrivit TV8, citând Mediafax. Astfel, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate al SUA, John Kirby, a punctat că Rusia „lucrează activ pentru a submina alegerile din Moldova şi integrarea sa europeană”.

Mai mult decât atât, Casa Albă a adăugat că Moscova cheltuie milioane de dolari pentru „finanţarea partidelor preferate de Rusia şi răspândirea dezinformării pe reţelele sociale în favoarea campaniilor acestora”.

De menţionat faptul că despre fenomenul finanţării ilegale a partidelor afiliate oligarhului fugar Ilan Şor şi de corupere a alegătorilor au vorbit în ultima perioadă foarte mult şi reprezentanţii organelor de drept de la Chişinău.

Potrivit informaţiilor oferite presei de Inspectoratul General al Poliţiei (IGP), persoane afiliate „organizaţiei criminale”, conduse de fugarul penal Ilan Şor, au fost instruite să racoleze oameni pentru a vota la scrutinul electoral în favoarea unui candidat, dar şi pentru a vota cu opţiunea „NU” la referendumul privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. Din „grupul criminal” fac parte inclusiv persoane care se află pe teritoriul Federaţiei Ruse.

Şeful IGP, Viorel Cernăuţeanu, a punctat că organele de drept cunosc cazuri de corupere a peste 130 000 de cetăţeni, înregistrate doar pentru luna septembrie. Acestora le-au fost transferaţi bani din Rusia, de la banca Promsviazbank, care se află pe lista sancţiunilor internaţionale. Doar pentru luna septembrie, oamenii legii au documentat evidenţa a unor transferuri de peste 15 milioane de dolari.

Anterior, Kirby a mai acuzat Moscova că încearcă să destabilizeze situaţia din Moldova, scopul final fiind acela de a instaura un guvern pro-rus la Chişinău.

În luna iunie, guvernele Statelor Unite, Canadei şi Marii Britanii, într-un comunicat comun, au anunţat că sunt la curent cu planurile Rusiei în ceea ce priveşte influenţarea alegerilor prezidenţiale moldoveneşti şi contestarea rezultatului prin incitare la proteste dacă alesul poporului nu va conveni Kremlinului.

„Această declaraţie care vine din partea oficialităţilor Statelor Unite, un stat care dispune de o bază informativă extrem de precisă şi largă, vine încă o dată să confirme faptul că Federaţia Rusă se implică, inclusiv financiar, în destabilizarea Republicii Moldova, anume acum, în cadrul campaniei electorale pentru prezidenţiale şi referendum.

În primul rând, această declaraţie este importantă prin confirmarea acestui fapt din toate informaţiile de care dispun Statele Unite ale Americii, iar, pe de altă parte, această declaraţie este o susţinere politică a Republicii Moldova, care încearcă să reziste împotriva războiului hibrid informaţional, declanşat de Federaţia Rusă împotriva statului nostru şi împotriva democraţiei moldoveneşti”, a declarat pentru Radio Chişinău analistul politic Anatol Ţăranu.

De aceeaşi părere este şi analistul politic Ion Tabârţă, potrivit căruia nu există soluţii „magice” pentru a opri Federaţia Rusă din influenţarea alegerilor din Republica Moldova. Moscova va face tot posibilul să zădărnicească bunul mers al alegerilor din Republica Moldova, consideră Tabârţă.

„Pentru Federaţia Rusă, aceste alegeri au o mare miză de ordin geo-politic, pentru că riscă să scape Republica Moldova din sfera sa de influenţă. Implicaţiile Federaţiei Ruse în alegerile din Republica Moldova există şi ar fi fost naiv să credem că nu va fi aşa. După alegeri vom vedea cât de eficiente sunt acţiunile statului nostru şi cât de mult a fost influenţat rezultatul”, a menţionat Ion Tabârţă în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chişinău.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor