Statele Unite se pregătesc să evacueze americanii din Liban dacă luptele dintre Israel şi Hezbollah se intensifică

Tensiunile dintre Israel şi Hezbollah cresc vertiginos (Getty Images)
Redacţia
28.06.2024

În contextul în care tensiunile dintre Israel şi Hezbollah cresc vertiginos, iar SUA şi ţările europene îndeamnă ambele părţi să evite un război total, Ambasada SUA la Beirut a emis o nouă recomandare de călătorie prin care îi avertizează pe cetăţenii americani să stea departe de Liban.

"Le reamintim cetăţenilor americani să reconsidere cu fermitate călătoriile în Liban", se arată în noul anunţ care urmează unor alerte similare anterioare.

Acesta avertizează în special cu privire la călătoriile în sudul Libanului şi în zonele de frontieră cu Siria şi, de asemenea, să evite aşezările de refugiaţi.

În cazul unei "izbucniri bruşte de violenţă şi conflict armat", guvernul libanez şi ambasada SUA nu pot oferi siguranţa cetăţenilor americani, se mai arată în avertisment. Unele ţări europene au emis alerte similare, Ţările de Jos şi Germania fiind cele care au avertizat cel mai recent cetăţenii să evacueze ţara.

De-a lungul celor peste opt luni de război, ambele părţi au menţinut un angajament "limitat", însă în ultimele săptămâni au avut loc atacuri din ce în ce mai mari de-a lungul frontierei. De asemenea, atacurile israeliene pătrund mai adânc în Liban şi sunt mai frecvente.

Potrivit NBC News, Pentagonul crede în mod clar că o escaladare majoră este iminentă, astfel că a mutat mijloace militare americane mai aproape de Israel şi Liban pentru a fi pregătit să evacueze americani în cazul intensificării luptelor dintre Israel şi Hezbollah, susţin trei oficiali americani din domeniul apărării şi un fost oficial american familiarizat cu planurile.

USS Wasp, o navă de asalt amfibie, şi puşcaşii mărini din Unitatea Expediţionară 24, care este capabilă de operaţiuni speciale, s-au mutat miercuri în Marea Mediterană pentru a se alătura navei de debarcare USS Oak Hill şi unei alte nave din grupul lor amfibiu pregătit, potrivit Marine Corps. Wasp va opera în estul Mediteranei pentru a fi pregătit pentru o deplasare militară asistată şi alte misiuni, au declarat oficialii.

Între timp, armata israeliană (IDF) desfăşoară exerciţii majore de-a lungul frontierei sale de nord cu Libanul, în unele dintre cele mai importante semnale la doar câteva zile după ce guvernul Netanyahu a aprobat potenţiale planuri de război împotriva Hezbollah.

Exerciţiile care simulează lupta au început săptămâna trecută, iar IDF a declarat că acestea au ca scop "răspunsul la diverse ameninţări cu cooperarea infanteriei, a blindatelor şi a forţelor cu arme de foc" - într-un moment în care continuă să fie lansate zilnic drone şi rachete Hezbollah în nordul Israelului.

Forţele IDF s-au antrenat, de asemenea, în scenarii de luptă "pe un teren accidentat care simulează lupta pe un traseu nordic, progresul de-a lungul unui traseu montan şi utilizarea focului gradual", se mai arată în declaraţie.

Printre unităţile prezente la exerciţiu s-a numărat şi Brigada 55 de paraşutişti de rezervă, ceea ce indică în mod clar că Israelul se pregăteşte pentru o invazie majoră în sudul Libanului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor