Şeful spionajului rus declară că liderul opoziţiei Alexei Navalnîi a murit "din cauze naturale"

Politicianul rus de opoziţie Alexei Navalnîi înainte de a fi înmormântat la Moscova, 01 martie 2024 (Youtube - screenshot)
D.B.
06.03.2024

Şeful spionajului rus a afirmat, marţi, că liderul opoziţiei Alexei Navalnîi a murit din cauze naturale, o declaraţie care pare să reflecte eforturile Kremlinului de a calma indignarea internaţională faţă de moartea celui mai aprig critic şi inamic al preşedintelui Vladimir Putin, informează AP.

Serghei Narîşkin, directorul Serviciului de Informaţii Externe, agenţie de spionaj de top cunoscută sub acronimul SVR, a făcut această declaraţie într-un interviu difuzat de televiziunea de stat rusă. El nu a menţionat cauza morţii lui Navalnîi care a avut loc într-o colonie penală îndepărtată din Arctică şi nici nu a oferit alte detalii.

"Mai devreme sau mai târziu, viaţa se termină şi oamenii mor. Navalnîi a murit din cauze naturale", a spus el.

Navalnîi a murit pe 16 februarie la Colonia Penală nr. 3 din oraşul Kharp, în regiunea Yamalo-Nenets, la aproximativ 1.900 de kilometri nord-est de Moscova, unde îşi ispăşea o pedeapsă de 19 ani pentru acuzaţii de extremism.

Autorităţile ruse încă nu au anunţat cauza morţii sale la vârsta de 47 de ani şi mulţi lideri occidentali au dat vina pe Putin, acuzaţie pe care Kremlinul a respins-o.

Mama lui Navalnîi, Liudmila Navalnaia, a făcut demersuri timp de opt zile pentru a determina autorităţile să elibereze corpul fiului ei, deoarece oficialii au susţinut că trebuie să efectueze teste post-mortem. Ea a făcut un apel video către Putin pentru a o lăsa să-şi îngroape fiul cu demnitate.

Navalnîi a fost înmormântat vineri într-o suburbie a Moscovei, în cadrul unei ceremonii care a atras mii de persoane în doliu, pe fondul unei prezenţe intense a poliţiei. Echipa sa a declarat că mai multe biserici din Moscova au refuzat să organizeze înmormântarea.

Navalnîi a fost încarcerat din ianuarie 2021, când s-a întors la Moscova înfruntând riscul unei arestări, după ce s-a recuperat în Germania în urma otrăvirii cu un agent neurotoxic, o tentativă de a-l ucide pentru care a fost acuzat Kremlinul. În acelaşi an, fundaţia sa pentru combaterea corupţiei şi birourile sale regionale au fost desemnate ca "organizaţii extremiste" de către guvernul rus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor