SBU a capturat un sabotor rus care ar fi orchestrat atentate cu bombă în locurile de proteste pro-Rusia

Serviciile de Securitate Ucrainene (SBU) au capturat luni, în zona oraşului minier Doneţk, un sabotor rus, acuzat de organizarea mai multor acţiuni teroriste, a declarat, marţi ,preşedintele SBU, Valentyn Nalyvaichenko
(SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)
P. P.
12.03.2014

Serviciile de Securitate Ucrainene (SBU) au capturat luni, în zona oraşului minier Doneţk, un sabotor rus, acuzat de organizarea mai multor acţiuni teroriste, a declarat, marţi ,preşedintele SBU, Valentyn Nalyvaichenko, conform Kiev Post.

Suspectul este acuzat de organizarea mai multor explozii în locuri publice cât şi de orchestrarea altor acte de diversiune, conform unui comunicat emis marţi de SBU. Bărbatul, în vârstă de 37 de ani, avea un paşaport rus atunci când a fost reţinut de către forţele de poliţie şi SBU. Activităţile întreprinse de spionul rus, ar putea servi Rusiei ca un pretext pentru o invazie militară pe scară largă în Ucraina.

”Ameninţarea acestui reţinut este reprezentată de faptul că nu este doar un tip obişnuit, este un sabotor antrenat şi profesionist”, a precizat Nalyvaichenko.

Agentul rus, membru al ”serviciului special extern” rus, a organizat mai multe grupări extremiste pro-Rusia în zona de est a Ucrainei. Aceasta ar mai fi aprovizionat grupările extremiste pro-Rusia cu materiale explozibile şi arme.

”Acest individ a umblat prin regiunea minerilor cu explozibili şi a coordonat mai multe grupuri de diversiune la pregătirea unor explozii în locuri publice frecventate de masele protestatarilor”, a precizat Nalyvaichenko.

Sabotorul ar fi servit Rusia în centrele conflictuale ale teroriştilor, printre care Dagestan şi Osetia iar când a fost reţinut avea în posesie mai multe substanţe explozibile şi detonatoare, a precizat Nalyvaichenko.

Serviciile Secrete Ucrainene au demarat o investigaţie penală pe numele individului rus pentru posesia ilegală de arme şi explozibili. Suspectul poate primi o pedeapsă cuprinsă între trei şi cinci ani.

Motivul folosit de preşedintele rus, Vladimir Putin, pentru intervenţia militară în Crimeea a fost ”protejarea etnicilor ruşi şi a vorbitorilor de limbă rusă” de pe teritoriul Ucrainei. În ultima săptămână, mai multe regiuni din Ucraina, printre care Odessa, Doneţk şi Kharkov, au fost cuprinse de proteste violente pro-Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor