Ruşii şantajează din nou Ucraina cu preţul la gaz

Preşedintele Gazprom, Aleksei Miller.
Preşedintele Gazprom, Aleksei Miller. (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
10.03.2014

Cu mai puţin de trei luni în urmă, când Ianukovici era încă preşedinte al Ucrainei, Vladimir Putin anunţa că Rusia, preocupată de binele "poporului frate" ucrainean, îi va reduce Ucrainei cu 30% preţul la gaze naturale. Acum, când Ianukovici nu mai este, iar Ucraina e condusă, în viziunea Kremlinului, de "pucişti finanţaţi de elita politicii radicale americane", ruşii scumpesc gazul din nou. Gazpromul a anulat, cu o săptămână în urmă, tarifele cu discount, ceea ce va face ca ucrainenii să plătească cu 37% mai mult pentru gazul natural. Mai mult, Gazprom ameninţă că vor închide cu totul robinetul de gaz, cum au mai făcut-o în 2009, pentru că Ucraina nu şi-a plătit încă facturile restante la gaz.

Ucraina va plăti începând din luna aprilie 368,5 dolari pe 1.000 metri cubi de gaze naturale, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, Yuri Prodan, citat de Bloomberg, în condiţiile în care anul trecut Rusia şi Ucraina conveniseră un tarif de 268,5 dolari pe mia de metri cubi, tarif ce urma sa fie ajustat trimestrial.

Cum tariful îi fusese acordat, finalmente, lui Ianukovici, şi nu "poporului frate ucrainean", Gazprom a anunţat săptămâna trecută că preţul negociat anul trecut nu va mai fi valabil începând cu luna aprilie a lui 2014, avertizând, de asemenea, că Ucraina riscă repetarea situaţiei de la începutul anului 2009, când livrările de gaze naturale au fost întrerupte temporar. Ruşii au ţinut să le reamintească noilor conducători ai Ucrainei, pe care îi consideră ilegitimi şi "pucişti", că ţara are datorii de 1,9 miliarde de dolari în contul importurilor de gaze.

Între timp, prin Vocea Rusiei, liderii de la Kremlin încearcă să convingă, nu se ştie pe cine, că Ucraina este târătă înspre faliment de noul Guvern "de pucişti", iar UE şi americanii doar îi păcălesc pe ucraineni că îi vor ajuta. Ruşii le atrag atenţia ucrainenilor că depind de gazul lor şi le prevăd un viitor dezastruos:

"Logica puciştilor şi a finanţatorilor lor din cadrul segmentului radical al elitei politice americane este pe cât de cinică pe atât de simplă. În configuraţia actuală „puterea” de la Kiev nu are cum să reziste mai mult de câteva luni. Cele 22 de miliarde de euro, ajutorul promis de politicienii iresponsabili ai UE, s-au transformat treptat în 11 miliarde, apoi în 2,2 miliarde pe parcursul mai multor ani. John Kerry nu a reuşit să pună pe masă mai mult de un miliard de dolari. Datoria la gaz creşte, în curând va depăşi două miliarde de euro şi Ucraina va rămâne fără combustibil. Cel târziu la sfârşitul lunii aprilie, centralele nucleare ucrainene vor rămâne fără combustibil, iar procesul tehnologic nu permite importul combustibilului decât din Rusia. Estul şi Sudul ţării sunt în fierbere, iar pensiile şi salariile bugetarilor sunt plătite cu întârziere. „Guvernul” de la Kiev, oricât de filoamerican şi filoeuropean ar fi, nu poate scoate ţara de pe drumul spre un faliment rapid şi sigur care va fi urmat de ample revolte cu caracter social", scrie Vocea Rusiei luni, la două zile după ce Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barosso a anunţat că, la cererea premierului Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, Uniunea Europeană a decis să semneze "imediat" capitolele politice din cadrul Acordului de Asociere cu Ucraina şi a reconfirmat sprijinul de 11 miliarde de dolari ce va fi acordat Ucrainei.

Ucraina a importat anul trecut din Rusia în jur de 50% din gazul natural folosit. În noile condiţii, cu şantajul rusesc al închiderii robinetului la gaz, cu trupe ruseşti cantonate în Crimeea şi cu propaganda secesionistă finanţată de ruşi, Ucraina se vede în situaţia de a căuta soluţii alternative pentru gazul rusesc, ministrul ucrainean al energiei anunţând că are deja programate discuţii la Bruxelles pe acest subiect.

"Voi discuta pe 19 martie, la Bruxelles, cu comisarul UE şi companiile", a declarat ministrul ucrainean al Energiei, care săptămâna viitoare se va întâlni cu comisarul european pentru Energie, Günther Oettingere, în încercarea de a găsi soluţii de înlocuire a gazului furnizat în prezent de Rusia.

Conform Bloomberg, Ucraina are nevoie în acest an de aproximativ 30 miliarde metri cubi de gaze din import. O treime din acest volum ar putea veni din Slovacia, a declarat Prodan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor