NATO se mobilizează la frontul estic. Forţele ruseşti deschid focul împotriva ucrainenilor

(captură youtube.com)

Forţele ruseşti din Crimeea au deschis luni focul împotriva militarilor ucraineni în timpul unui atac asupra bazei militare ucrainene din oraşul Bachisaray. Alianţa Nord Atlantică a început zborurile de recunoaştere de-a lungul graniţelor cu Ucraina, în spaţiul aerian al României şi al Poloniei, în contextul conflictului intensificat din Crimeea, notează Reuters.

Tot luni, un grup de bărbaţi îmbrăcaţi în uniformele diviziei Berkut, au tras în mai mulţi activişti ucraineni ce încercau să traverseze pe teritoriul peninsulei Crimeea. Cel puţin o persoană a fost rănită, însă muniţia folosită ar fi fost de cauciuc.

Forţele militare ruseşti au deschis focul împotriva soldaţilor militari pentru a-i dispersa în timpul capturării bazei militare ucrainene din oraşul Bachisaray. Nicio persoană nu a fost rănită în timpul incidentului. Într-un alt atac armat, forţele ruseşti au capturat un spital militar şi o unitate de artilerie.

”Au început să tragă aproape de picioarele noastre şi ne-am predat. Ce puteam face ? Nu aveam nicio armă”, a declarat Yarik Alexandrov, unul din soldaţii marinei ucrainene.

În ultimele zile, serviciile de graniţă ucrainene, portul Kazacya şi staţia de emisie în limba ucraineană din peninsulă au fost capturate de către forţele ruseşti.

Premierul ucrainean, Arseny Iaţeniuc a acuzat Rusia pentru criza din Crimeea cât şi pentru subminarea securităţii globale prin ocuparea peninsulei ucrainene. Guvernul de la Kiev a emis un mandat de arestare pe numele liderilor pro-Rusia din Crimeea, la numai şase zile înaintea referendumului neconstituţional pe tema alipirii la Rusia.

”Politica Rusiei ţinteşte la subminarea fundamentală a sistemului de securitate global şi urmăreşte revizuirea rezultatului celui de Al Doilea Război Mondial”, a precizat Iaţeniuc.

NATO se mobilizează la graniţa estică

Avioanele NATO vor zbura joi din bazele militare situate în Germania şi Marea Britanie pentru a monitoriza situaţia din Ucraina. Acestea vor trece prin spaţiul aerian al României şi al Poloniei.

De asemenea, forţele navale americane reprezentate de distrugătorul Truxtun vor începe joi exerciţiile militare alături navele de război române şi bulgare în Marea Neagră, în apropierea peninsulei Crimeea. În acelaşi timp, pe teritoriul Poloniei, avioanele supersonice americane vor lua parte la un exerciţiu militar alături de forţele aerienei locale.

În ciuda mobilizărilor armate, puterile occidentale nu vor lua în considerare acţiunile militare şi urmăresc o soluţie diplomatică, a precizat premierul britanic David Cameron.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe