Kerry refuză contrapropunerea lui Putin

Secretarul de Stat american, John Kerry, a refuzat contrapropunerea oferită de preşedintele rus, Vladimir Putin, până când Moscova nu va accepta propunerile Statelor Unite cu privire la invazia din Ucraina
Preşedintele rus Vladimir Putin îl ascultă pe ministru rus de externe Sergei Lavrov în timpul unei ceremonii de semnare după discuţiile ruso-uzbeke în Moscova, 15 aprilie 2013. (AP Photo / Alexander Zemlianichenko)
P. P.
11.03.2014

Secretarul de Stat american, John Kerry, a refuzat contrapropunerea oferită de preşedintele rus, Vladimir Putin, până când Moscova nu va accepta propunerile Statelor Unite cu privire la invazia din Ucraina, anunţă BBC.

”Statele Unite au nevoie să vadă dovezi concrete că Rusia este pregătită să se implice în propunerile diplomatice pe care le-am făcut cu scopul de a facilita dialogul direct dintre Ucraina şi Rusia, şi să folosească mecanismele internaţionale, precum un grup de contact, pentru dezamorsarea conflictului”, a declarat Kerry.

Washington-ul aşteaptă un răspuns oficial în acest weekend, la un set de întrebări propuse de Kerry omologului său rus, Serghey Lavrov.

Luni, în timpul unei conferinţe televizate susţinute alături de Putin, Lavrov a catalogat propunerea lui Kerry de a soluţiona diplomatic criza din Ucraina ca fiind ”nepotrivită”. Rusia a negat oficial că trupele sale au luat parte în invazia din Crimeea şi a descris grupările armate din peninsulă ca fiind forţe de ”auto-apărare”. Lavrov nu a speficiat împotriva cui ar fi apărarea, dat fiind că în Crimeea nu exista niciun conflict înainte de invazia trupelor ruseşti.

Marţi, parlamentul din Crimeea a aprobat prin vot ”independenţa” faţă de Ucraina, un pas necesar referendumului de duminică. Referendumul pe tema alipirii Republicii Crimeea la Rusia din data de 16 martie este considerat ilegal şi neconstituţional de Kiev şi Occident.

În cazul în care referendumul va fi implementat, nu vor mai rămâne prea multe de discutat, au mai precizat oficialii americani.

Parlamentul de la Kiev a cerut Statelor Unite şi Marii Britanii – în calitate de garantori ai securităţii Ucrainei conform memorandumului din 1994 – să folosească toate măsurile, inclusiv cele militare, pentru a oprii ”agresiunea” Rusiei din Crimeea.

Cancelarul german, Angela Merkel, i-a transmis lui Putin în timpul unei discuţii telefonice că referendumul pentru alipirea la Rusia este ”ilegal” iar premierul Ucrainei, Arseni Iaţeniuc, a declarat în faţa parlamentarilor de la Kiev că autorităţile din Crimeea sunt ”o bandă organizată” susţinută de Rusia.

De partea cealaltă, noile autorităţi de la Kiev sunt considerate ”un grup de fascişti” iar alegerile prezidenţiale din Ucraina programate pe 25 sunt ilegale, a afirmat fostul preşedinte ucrainean, Viktor Ianukovici, în timpul unei conferinţe de presă desfăşurate în Rostov-pe-Don.

Parlamentul de la Kiev a cerut Statelor Unite şi Marii Britanii – în calitate de garantori ai securităţii Ucrainei conform memorandumului din 1994 – să folosească toate măsurile, inclusiv cele militare, pentru a opri ”agresiunea” Rusiei din Crimeea. Forţele ruseşti din Crimeea au capturat treptat aproape toate bazele militare, punctele de graniţă, porturile, spitalele militare şi staţiile de televiziune în limba ucraineană din peninsulă.

Atât liderii Uniunii Europene cât şi Statele Unite au avertizat Moscova cu o serie de sancţiuni dacă trupele ruseşti nu se vor retrage de pe teritoriul Ucrainei. Dacă Moscova se va implica serios în negocierile cu Kievul, este posibil ca secretarul de stat american şi şeful diplomaţiei ruse să înceapă negocierile înainte de 16 martie, potrivit purtătorului de cuvânt al Statelor Unite, Jen Psaki.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor