Putin face manevre - 4000 de paraşutişti. Obama face apel. Acordul de la Budapesta, hârtie de făcut avioane

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (Sean Gallup / Getty Images)

Liderul rus Vladimir Putin a refuzat toate propunerile de dialog venite din partea omologului său ucrainean, Olexander Turcinov, notează BCC.

”Din păcate, Rusia refuză pentru moment o soluţie diplomatică la conflictul” din peninsula Crimeea, a declarat Turcinov.

Putin a refuzat şi propunerea de iniţiere a dialogului cu Ucraina efectuată de către secretarul de stat american, John Kerry, la începutul acestei săptămâni.

În ciuda referendumului ”fals” pe tema alipirii la Rusia din Crimeea, programat la data de 16 martie, Ucraina nu va putea interveni militar în peninsulă.

”Forţele ruseşti nu intenţionează să ţină un referendum, vor falsifica direct rezultatele acestuia”, a precizat Turcinov.

Ucraina a cerut ajutorul Statelor Unite şi a Marii Britanii, conform Memorandumului din 1994 de la Budapesta, însă cele două garante ale securităţii şi suveranităţii Ucrainei, nu s-au arătat dispuse să intervină militar în criza din Crimeea.

Armata Naţională Ucraineană ”nu va putea lansa o operaţie militară în Crimeea deoarece ar expune graniţa estică a ţării iar Ucraina nu va fi protejată”, a declarat Turcinov.

Kievul va crea Garda Naţională, ce va include voluntari cu experienţă militară, pentru a păzi ţara împotriva agresiunilor externe şi interne, a anunţat Turcinov.

În timp ce premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuc, se află la Washington pentru a căuta o ”soluţie paşnică” alături de oficialii americani, Moscova a anunţat un exerciţiu militar ce va implica 4.000 de paraşutişti - cel mai mare exerciţiu de acest fel din ultimii 20 de ani.

Preşedintele american, Barack Obama, se va folosi de întâlnirea cu Iaţeniuc pentru a trimite un apel Rusiei prin intermediul căruia îi va cere retragerea trupelor din Crimeea şi iniţierea dialogului direct cu guvernul de la Kiev, a menţionat corespondentul BBC la Washington.

Rusia a sporit treptat numărul soldaţilor şi a ocupat aproape toate bazele militare, punctele de control de graniţă, staţiile de emisie şi sediile guvernamentale din Crimeea, soldaţii ucraineni fiind practici ostateci.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe