Rusia ţine la sol zeci de avioane deoarece sancţiunile împiedică reparaţiile

(Pixabay.com)
Redacţia
07.07.2024

Rusia este pe punctul de a reţine la sol aproape 40 de avioane de pasageri, sancţiunile împiedicând companiile aeriene din ţară să poată repara motoarele, informează The Telegraph.

S7 Airlines, al doilea cel mai mare transportator al Rusiei, a avertizat recent că a oprit mai mult de jumătate din flota sa de avioane Airbus A320neo - care asigură legături între Moscova şi alte oraşe.

Acest lucru a declanşat avertismente potrivit cărora numărul de călători pe curse interne va scădea cu 7% în acest an, coborând sub 100 de milioane.

"Aceste aeronave transportă un volum semnificativ de pasageri, dar funcţionarea acestor motoare necesită o atenţie sporită", a declarat Dmitri Iadrov, şeful agenţiei federale de transport aerian din Rusia, potrivit agenţiei de ştiri de stat Tass.

Iadrov a declarat că amploarea scăderii numărului de pasageri va depinde de numărul de avioane pe care S7 le poate menţine în funcţiune şi ar trebui să fie mai clară în august sau septembrie.

Aceasta reprezintă o lovitură pentru guvernul lui Vladimir Putin, care a reuşit să menţină majoritatea aeronavelor Rusiei în serviciu, în ciuda impunerii de sancţiuni în 2022.

Restricţiile au împiedicat companiile aeriene să se aprovizioneze cu piese de la furnizori occidentali şi să efectueze reparaţii.

Spre deosebire de lucrările de întreţinere de rutină, defecţiunile motoarelor A320neo - care provin din utilizarea pulberilor de metal contaminat în unele piese - necesită intervenţia de specialitate a producătorului Pratt & Whitney.

Aceasta înseamnă că motoarele trebuie demontate după atingerea unui anumit număr de zboruri, reparaţiile ducând până la 300 de zile pentru fiecare motor.

Companiile aeriene din întreaga lume au fost afectate - inclusiv transportatorul european cu tarife reduse Wizz Air -, dar pentru majoritatea operatorilor blocarea la sol reprezintă un inconvenient temporar.

Cu toate acestea, pentru S7 şi alte companii aeriene ruseşti, este probabil să reprezinte o pierdere permanentă de capacitate, cel puţin până la sfârşitul războiului din Ucraina şi o posibilă ridicare a sancţiunilor.

Presa rusă a citat o sursă din Ministerul Transporturilor care a declarat că nici divizia de inginerie a S7, nici Iranul, care are ani de experienţă în menţinerea avioanelor în zbor în faţa sancţiunilor, nu au fost în măsură să efectueze reparaţiile necesare.

Conform cifrelor publicate pe site-ul CH-Aviation, S7 a reţinut deja la sol 15 dintre cele 31 de avioane A320neo ale sale - faţă de aproximativ şase în urmă cu cinci luni - şi toate cele opt aeronave A321neo mai mari ale sale. Astfel, doar 16 dintre avioane ar rămâne operaţionale.

Compania dispune, de asemenea, de modele A320 mai vechi, neafectate de problema motorului, precum şi de Boeing 737, deşi nu este clar câte dintre acestea mai sunt în stare de funcţionare.

S7 ocupă locul al doilea ca mărime în rândul companiilor aeriene ruseşti, după Aeroflot, deţinută de stat, şi este principalul operator din ţară pe rutele interne, cu hub-uri la Moscova şi Novosibirsk, în Siberia, unde a fost fondată.

Transportatorul este membru al alianţei Oneworld, din care mai fac parte British Airways şi American Airlines, deşi calitatea sa de membru a fost suspendată de la invazia rusă împotriva Ucrainei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor