Rusia, suspectată că foloseşte o firmă din Dubai pentru a evita sancţiunile occidentale

Nava rusească Velikiy Novgorod (shipspotting.com)
Redacţia
20.10.2024

Rusia pare că încearcă să se sustragă sancţiunilor occidentale asupra flotei sale de nave cisternă pentru GNL prin transferul proprietăţii navelor către o firmă nou creată cu sediul într-o zonă de comerţ liber din Dubai, relatează OilPrice.com, citand un raport Bloomberg.

Trei nave cisternă pentru GNL, gestionate anterior de companiile ruse Gazprom şi Sovcomflot, au acum un nou proprietar: o firmă cu sediul în Dubai. Aspecte ale gestionării navelor Velikiy Novgorod, Pskov şi La Perouse au fost transferate către Matiaş Ship Management, compania nou înfiinţată în Dubai, în septembrie, a raportat Bloomberg, citând baza de date globală de transport maritim Equasis.

Adresa înregistrată a Matias Ship Management se află la hotelul Meydan din Dubai, o zonă de comerţ liber, unde îşi au sediul şi alte companii suspectate că au ajutat Rusia să îşi dezvolte flota fantomă de petroliere şi nave cisternă pentru GNL.

Cele trei nave cisternă au deservit centrala de export Portovaya LNG, din Marea Baltică. Portovaya LNG nu face obiectul sancţiunilor occidentale sau al restricţiilor la export.

Două dintre nave, Velikiy Novgorod şi La Perouse, sunt supuse sancţiunilor Marii Britanii. Velikiy Novgorod a fost sancţionată chiar în această săptămână, când Londra a impus cea mai mare serie de sancţiuni de până acum împotriva flotei fantomă a Rusiei, vizând încă 18 petroliere şi patru cisterne GNL, în încercarea de a reduce veniturile esenţiale pentru liderul rus Vladimir Putin.

Unele dintre navele ruseşti au plecat recent de la terminalul Arctic LNG 2 din nordul Rusiei, care a fost sancţionat, semnalând eforturile continue ale Moscovei de a eluda restricţiile occidentale.

În august, Departamentul de Stat al SUA şi-a intensificat eforturile de a deraia exporturile de la Arctic LNG 2, vizând companiile implicate în dezvoltarea proiectului şi navele despre care s-a constatat că au încărcat GNL din instalaţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor