Rusia se gândeşte să interzică exporturile de motorină pentru a controla preţurile interne

. (Miguel Villagran / Getty Images)
Redacţia
25.07.2024

Guvernul rus evaluează posibilitatea interzicerii exporturilor de motorină din cauza creşterii preţurilor pe piaţa internă, a relatat miercuri ziarul Kommersant, bazându-se pe surse anonime, potrivit Reuters.

Rusia, cel mai mare exportator de motorină pe mare din lume, întrecând Statele Unite, exportă anual aproximativ 35 de milioane de tone metrice, dintre care aproape 75% sunt transportate prin conducte. Motorina reprezintă principalul produs petrolier exportat de Rusia.

După ce Uniunea Europeană a impus un embargo total asupra importurilor de produse petroliere ruseşti în februarie 2023, livrările de motorină rusească au fost redirecţionate către Brazilia, Turcia, ţări din Africa, Asia şi Orientul Mijlociu, precum şi către transferuri de la navă la navă. Kommersant a raportat că preţul motorinei în regiunea europeană a Rusiei a crescut cu 20%, ajungând la 62.000 de ruble (716,35 USD) pe tonă.

Această creştere a preţurilor este influenţată de cererea mare din sectorul agricol în perioada recoltei şi de întreţinerea rafinăriilor de petrol. Rusia a întrerupt exporturile de motorină în toamna anului trecut pentru aproximativ două săptămâni, dar a reluat ulterior livrările prin conducte. De asemenea, exporturile de benzină sunt restricţionate, iar interdicţia privind exporturile de benzină va fi reintrodusă de la 1 august.

Una dintre sursele citate de Kommersant a menţionat că exporturile de motorină ar putea fi interzise în cazul unei creşteri bruşte a preţurilor, însă nu a fost luată încă o decizie finală. Ministerul rus al Energiei nu a oferit comentarii în acest sens.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor