Lucrători din California care au fost concediaţi pentru că au refuzat vaccinul anti-COVID-19 vor primi mai mult de 1 milion USD fiecare

(Chandan Khanna/AFP via Getty Images)
Jack Phillips
28.10.2024

Autorităţile de transport feroviar din zona Bay Area din California au fost obligate să plătească mai mult de 7 milioane USD lucrătorilor care au fost concediaţi pentru că au refuzat să se vaccineze anti-COVID-19 cu ani în urmă.

La 23 octombrie, un juriu federal din cadrul Tribunalului Districtual al Statelor Unite pentru Districtul de Nord al Californiei a dat dreptate celor şase foşti lucrători de la San Francisco Bay Area Rapid Transit (BART) care au refuzat să se vaccineze din motive religioase.

BART a fost obligată să plătească grupului peste 7,8 milioane USD, fiecare persoană primind între 1,2 milioane USD şi 1,5 milioane USD, a declarat Pacific Justice Institute, care a reprezentat lucrătorii din transportul public în cadrul procesului. Institutul, o firmă de avocatură care îi reprezintă pe cei şase foşti angajaţi din 2022, a declarat că juriul format din opt persoane a deliberat două zile în această săptămână înainte de a pronunţa verdictul care a acordat angajaţilor compensaţiile.

La 23 octombrie, juriul a mai constatat că cei şase angajaţi au îndeplinit sarcina de a demonstra că a existat un conflict între convingerile lor religioase şi mandatul de vaccinare al BART, care a fost pus în aplicare în 2021.

Potrivit firmei de avocatură, juriul a fost, de asemenea, de acord cu cifrele pe care reclamanţii le-au furnizat privitor la salariile pierdute după ce au rămas fără loc de muncă. Juriul a adăugat apoi 1 milion USD pentru fiecare la aceste cifre, a declarat firma, descriind verdictul drept un „cutremur juridic”.

„Angajaţii din domeniul feroviar au ales să îşi piardă mijloacele de subzistenţă decât să îşi renege credinţa. Acest lucru în sine arată sinceritatea şi profunzimea convingerilor lor. După aproape trei ani de luptă, aceşti lucrători esenţiali simt că au fost auziţi şi înţeleşi de juriu şi sunt foarte bucuroşi şi uşuraţi de verdict”, a declarat Kevin Snider, consilierul şef al Pacific Justice Institute, care a fost avocatul principal al procesului.

Firma de avocatură a declarat: „În timpul procesului, juraţii au auzit mărturii convingătoare din partea unor angajaţi dedicaţi. Unul dintre reclamanţi a lucrat mai mult de 30 de ani pentru BART, cu o perioadă de 10 ani de prezenţă perfectă, înainte de a fi concediat fără niciun protocol. O altă persoană fusese concediată de luni de zile din cauza indemnizaţiei pentru accidente de muncă, fără a avea o dată de întoarcere programată”.

Avocaţii BART au susţinut că mai mulţi angajaţi care s-au opus vaccinării au avut motive laice, nu religioase. Dar juriul nu a fost de acord cu aceste argumente, a declarat Pacific Justice Institute.

Ordinul de vaccinare a fost aprobat de consiliul de administraţie al BART în octombrie 2021 şi stipula că toţi angajaţii trebuie să primească vaccinul COVID-19. Acesta a permis ca unii angajaţi să fie scutiţi de vaccin, inclusiv din motive religioase.

Un an mai târziu, angajaţii BART au intentat un proces colectiv în care au acuzat operatorul că a refuzat acomodarea religioasă, încălcând legea statului.

Judecătorul districtual William Alsup, care a prezidat procesul împotriva BART, a decis că politicile operatorului nu încalcă dreptul angajaţilor la libertate religioasă, conform unui ordin emis de acesta în martie.

O ordonanţă separată emisă de Alsup în ianuarie a constatat că BART a primit 188 de cereri de scutire şi adaptare religioasă, iar dintre acestea, 40 au ales să nu finalizeze procesul. Aceştia fie au fost concediaţi, fie au primit în cele din urmă vaccinul.

„Clasa putativă a reclamanţilor eşuează deoarece membrii săi au puţine lucruri în comun în afară de cererea lor de acomodare religioasă. Ei nu împărtăşesc o obiecţie religioasă comună. Ei nu împărtăşesc o vocaţie sau un set de drepturi contractuale. Ei nu prezintă un set similar de adaptări potenţiale şi sarcini asociate. Nu prezintă preocupări similare privind sănătatea şi expunerea. Posibilele adaptări nu au impact asupra aceluiaşi grup de colegi. Aceşti colegi nu au aceleaşi drepturi negociate”, a mai arătat judecătorul în ordinul său.

The Epoch Times a contactat BART pentru comentarii pe 25 octombrie, dar nu a primit niciun răspuns până la ora publicării. Purtătorul de cuvânt al operatorului feroviar, James Allison, a declarat pentru postul local de ştiri SFGate că nu are „niciun comentariu” cu privire la verdict.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor