Rusia o etichetează pe Timşenko, CEO-ul Meduza, drept "agent străin"

Galina Timchenko (Wikipedia.org)
Redacţia
01.09.2024

Autorităţile ruse au desemnat-o vineri drept "agent străin" pe Galina Timşenko, fondatoarea în exil şi CEO al site-ului independent de ştiri Meduza, potrivit The Moscow Times.

Ministerul rus al Justiţiei a acuzat-o pe Timşenko că se opune "operaţiunii militare speciale" a ţării în Ucraina şi că răspândeşte "informaţii inexacte menite să formeze o imagine negativă a forţelor armate ruse".

Timşenko a fost redactor-şef al site-ului de ştiri Lenta.ru până în 2014, când a fost concediată de proprietarul acestuia, Alexander Mamut, legat de Kremlin. După plecarea sa, ea şi fostul personal al Lenta.ru s-au mutat în Letonia pentru a înfiinţa Meduza, care a fost etichetată drept "agent străin" în 2021.

Autorităţile din Rusia folosesc eticheta de "agent străin" pentru a viza persoanele pe care le consideră duşmani ai statului. Persoanele desemnate trebuie să afişeze în mod vizibil dezminţiri pe publicaţiile lor şi să furnizeze guvernului informaţii financiare detaliate.

În 2022, procurorii ruşi au catalogat, de asemenea, Meduza drept organizaţie "indezirabilă", interzicându-i să opereze în interiorul ţării şi incriminând orice asociere cu aceasta.

Pe lângă Timşenko, Ministerul rus al Justiţiei a adăugat vineri pe lista sa de "agenţi străini" şi ONG-ul Iniţiativa civică împotriva infracţiunilor împotriva mediului, grupul de opoziţie Coaliţia Novosibirsk 2020 şi pe Ielena Lukianova, profesoară de drept la Universitatea Liberă interzisă din Rusia.

Daria Artamanova, voluntar al Coaliţiei Novosibirsk 2020 şi fostă candidată la funcţia municipală în Novosibirsk, a condamnat ultimele desemnări în comentarii pentru The Moscow Times.

"Regimul lui Putin face presiuni asupra tuturor celor care au şi cea mai mică dragoste faţă de ţara lor şi doresc doar ce este mai bun pentru patria lor", a spus Artamanova prin intermediul unui mesaj text.

"Adevăraţii criminali şi agenţi străini se află la Kremlin şi în alte birouri guvernamentale luxuriante", a adăugat ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor