Expert militar: Partidul Comunist Chinez angajează aviatori occidentali pentru a se pregăti de război cu Taiwanul

Avion de luptă chinez Shenyang J-11. (Wikipedia.org)
Xin Ning and Cindy Li
28.06.2024

Alianţa Five Eyes (FVEY) a anunţat măsuri la începutul lunii iunie pentru a împiedica aviatorii militari occidentali să instruiască piloţii militarii din aviaţie şi marină ai Beijingului, capacităţi despre care experţii militari afirmă că sunt esenţiale pentru ca Beijingul să poată ataca Taiwanul.

La 5 iunie, Centrul Naţional de Contrainformaţii şi Securitate (NCSC), care reprezintă FVEY (Statele Unite, Regatul Unit, Canada, Australia şi Noua Zeelandă), a emis un buletin comun de avertizare cu privire la eforturile Partidului Comunist Chinez de a recruta militari occidentali în activitate şi pensionaţi pentru a-şi antrena armata.

"Pentru a-şi depăşi deficienţele, Armata Populară de Eliberare a Chinei (APL) a recrutat în mod activ talente militare occidentale pentru a-şi antrena aviatorii, folosind firme private din întreaga lume care îşi ascund legăturile cu APL şi oferă recruţilor salarii exorbitante", a declarat directorul NCSC, Michael C. Casey.

Acţiunile întreprinse de Statele Unite şi partenerii lor occidentali pentru a contracara această ameninţare includ restricţii comerciale asupra Test Flying Academy of South Africa (TFASA), Beijing China Aviation Technology Co. (BCAT), Stratos şi alţi furnizori APL care exploatează personalul occidental şi NATO, precum şi modificări juridice şi de reglementare pentru a interzice foştilor militari să se angajeze în China după terminarea serviciului.

Tony Xia, expert militar şi analist, a remarcat că piloţii cu experienţă reală de luptă sunt rari în China.

"Este nevoie de cel puţin cinci ani pentru a pregăti un pilot de vânătoare. De fapt, pilotul este obligat să zboare pentru tot restul vieţii sale de serviciu militar", a declarat el pentru The Epoch Times.

El a adăugat că principalul motiv pentru care Partidul Comunist Chinez angajează aviatori experimentaţi din armatele occidentale este plagierea sistemelor, metodelor şi experienţei de antrenament occidentale.

"În ultimele câteva decenii, luptătorii chinezi din a patra generaţie nu au avut aproape nicio experienţă de luptă în lumea reală", a spus el.

PCC se pregăteşte să atace Taiwanul

Zhang Yanting - fost comandant adjunct al Forţelor Aeriene din Taiwan, în prezent profesor la Colegiul Politic de Război al Universităţii Naţionale de Apărare din Taiwan - consideră că aceste acţiuni ale Partidului Comunist Chinez sunt pregătiri pentru un război real în Strâmtoarea Taiwan.

Piloţii pensionaţi au experienţă de luptă, care lipseşte APL. Aceştia pot transmite armatei Partidului Comunist Chinez experienţa lor valoroasă cu privire la întregul scenariu de luptă din lumea reală, la ameninţări şi la modul în care să îşi pună în valoare puterea de luptă, a declarat el pentru The Epoch Times.

În plus, fiecare dintre ei are competenţe diferite: unii pilotează avioane de luptă, alţii pilotează avioane de luptă antisubmarin, iar alţii pilotează avioane de transport.

Qi Leyi, personalitate importantă din mass-media şi analist militar din Taiwan, a remarcat că Partidul Comunist Chinez apreciază experienţa operaţională practică a ofiţerilor occidentali pensionaţi recrutaţi.

Oamenii din prima linie sunt deosebit de necesari. În afară de dobândirea de competenţe, ei pot obţine, de asemenea, unele informaţii şi de intelligence, a declarat el pentru The Epoch Times.

Istoria Partidului Comunist Chinez de recrutare a militarilor occidentali

Recrutarea de către PCC a piloţilor occidentali pensionaţi este cunoscută din 2022, incluzând cazuri precum TFASA din Africa de Sud, care a fost sancţionată de Departamentul de Comerţ al SUA în iunie 2023. Deşi TFASA a negat implicarea în pregătirea militară confidenţială şi angajarea cetăţenilor americani şi britanici, Daniel Duggan, fost pilot al Corpului de Infanterie Marină al SUA şi cetăţean australian care ar urma să fie extrădat în Statele Unite, a fost într-adevăr un formator pentru TFASA şi a instruit piloţi chinezi în domeniul aterizării pe portavioane.

Duggan s-a mutat în Australia după mai mult de 10 ani de serviciu în armata americană şi a înfiinţat o companie numită Top Gun Tasmania, care angajează foşti piloţi militari americani şi britanici pentru a pune la dispoziţia turiştilor avioane cu reacţie pentru plimbări.

Duggan, cu o licenţă de pilot de transport aerian eliberată de Statele Unite şi Australia, a pilotat avioanele AV-8B Harrier, T2C Buckeye şi A4J Skyhawk. În mai, el a recunoscut că a lucrat cu spionul chinez Su Bin, care a furat secrete militare americane, dar a negat că ar fi ştiut că este spion.

În Regatul Unit, în 2022 a fost dezvăluit faptul că până la 30 de piloţi britanici pensionaţi au fost recrutaţi de armata chineză cu salarii mari (până la aproximativ 270 000 USD pe an). Recrutarea a fost efectuată prin intermediul unor părţi terţe, inclusiv o academie de aviaţie cu sediul în Africa de Sud, iar piloţii au servit în întreaga armată britanică, nu doar în Royal Air Force.

Franţa este, de asemenea, vizată de Partidul Comunist Chinez, care caută în mod activ instructori francezi calificaţi pentru a ghida piloţii chinezi în aterizările pe portavioane şi pentru a învăţa strategiile forţelor aeriene NATO. În afară de Statele Unite şi China, Franţa se numără printre puţinele naţiuni care dispun de portavioane echipate cu catapultare.

Partidul Comunist Chinez recrutează piloţi occidentali retraşi de pe portavioane pentru a-şi antrena propriii piloţi de pe portavioane şi pentru a asimila experienţa tacticilor de luptă de pe portavioane din ţările occidentale, a declarat, pentru The Epoch Times, Ou Si-Fu, din cadrul Institutului pentru Cercetare în domeniul apărării şi securităţii naţionale din Taiwan.

Aterizarea unui avion de luptă pe puntea îngustă a unui portavion este o sarcină extrem de dificilă.

Partidul Comunist Chinez porneşte de la zero în ceea ce priveşte operaţiunile de luptă, necesitând instruire din partea naţiunilor occidentale, a spus el. Strategiile de luptă ale portavioanelor sunt secrete naţionale pe care nicio ţară nu este dispusă să le predea direct Beijingului, determinând regimul să atragă cu salarii mari piloţi occidentali pensionaţi.

Tony Xia a declarat că, în încercarea lor de a dezvolta portavioane, Partidul Comunist Chinez urmăreşte să îşi realizeze "Visul profund albastru", care este "o modalitate de a concura pentru hegemonia regională şi mondială".

"Pentru Partidul Comunist Chinez, formarea piloţilor de portavioane este practic inexistentă. Experienţa occidentală este, desigur, foarte importantă pentru acesta. Marina SUA, atunci când a observat decolarea şi aterizarea portavioanelor chineze, a comentat despre manevrele lor periculoase [de amatori]", a spus el.

Ou Si-Fu crede că Partidul Comunist Chinez pătrunde în societatea taiwaneză cu o abordare similară, absorbind personal militar pensionat pentru a fura secretele militare ale Taiwanului şi atrăgând profesionişti din domeniul semiconductorilor pentru secrete industriale avansate.

Taiwanul şi naţiunile occidentale democratice trebuie să rămână vigilente faţă de aceste măsuri ilegale ale Partidului Comunist Chinez de a fura secrete militare de apărare şi industriale avansate, a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor