Proiect de lege pentru combaterea recoltării forţate de organe de la practicanţii Falun Gong în China, adoptat de Camera Reprezentanţilor a SUA

Viena, Austria - punere în scenă a practicii de extragere forţată de organe de la practicanţii mişcării spirituale Falun Gong din China, care are loc de peste 20 de ani sub conducerea Partidului Comunist Chinez (Joe Klamar/AFP via Getty Images)
Eva Fu
28.06.2024

Camera Reprezentanţilor a adoptat un Proiect de lege cu scopul de a forţa încetarea campaniei îndelungate de persecuţie a regimului chinez împotriva grupului spiritual Falun Gong.

Legea bipartizană privind protecţia Falun Gong (H.R. 4132), introdusă de reprezentantul republican Scott Perry cu 18 co-iniţiatori, a fost adoptată prin vot vocal la 25 iunie. Este primul proiect de lege din SUA care abordează direct suprimarea brutală a credinţei de către Beijing.

Falun Gong - o disciplină de meditaţie bazată pe principiile adevăr, compasiune şi toleranţă - a fost subiectul unei campanii de persecuţie necruţătoare în China comunistă, menită să eradicheze credinţa.

Citiți și "Era în viaţă": Un chirurg chinez povesteşte cum au fost extrase organe într-o dubă

În ultimii 25 de ani, practicanţii acestei filozofii - în număr de până la 100 de milioane în 1999, potrivit estimărilor de la acea vreme - s-au confruntat cu încarcerări de lungă durată, tortură, muncă forţată şi recoltare forţată de organe.

Legea privind protecţia Falun Gong, care necesită încă aprobarea Senatului, solicită "încetarea imediată" a persecuţiei. Dacă va fi promulgată, legea va cere Statelor Unite să evite orice cooperare cu China în domeniul transplantului de organe şi să aplice sancţiuni specifice şi restricţii privind vizele - pentru a aborda persecuţia Falun Gong pe scena internaţională.

Perry a declarat în plenul Camerei Reprezentanţilor, la 25 iunie, că este "foarte înfricoşător" în sine faptul că în 2024 va trebui să discute problema recoltării forţate sistematice de organe.

"Recoltarea forţată de organe - o formă de crimă în masă - este ceva [asemănător cu ceea ce am văzut la] Josef Mengele, dar se întâmplă astăzi. În China, dacă ai bani, nu există o listă de aşteptare pentru a obţine un organ. [...] Există o aprovizionare imediată cu aceste organe", a specificat el.

Perry a descris proiectul de lege ca fiind "primul angajament obligatoriu al Congresului de a lua măsuri juridice ferme împotriva persecuţiei şi recoltării forţate de organe a Falun Gong, făcând din Falun Gong piesa centrală a legislaţiei - o acţiune mult aşteptată după 25 de ani".

Legea privind protecţia Falun Gong ar impune, de asemenea, sancţiuni oficialilor chinezi, liderilor militari sau altor persoane care sunt "cu bună ştiinţă responsabile sau complici sau care s-au implicat direct sau indirect în recoltarea involuntară de organe" în China.

Citiți și Misiţii de organe ai Chinei. Cum funcţionează industria de transplanturi de organe a Chinei comuniste

Nicio persoană aflată pe lista de sancţiuni nu ar putea intra în Statele Unite sau să se angajeze în tranzacţii în Statele Unite şi i s-ar revoca vizele actuale. Proiectul de lege prevede, de asemenea, o sancţiune civilă de până la 250.000 USD şi o sancţiune penală de 1 milion USD şi 20 de ani de închisoare pentru contravenienţi.

În conformitate cu proiectul de lege, secretarul de stat, secretarul penru Sănătate şi servicii umane, şi directorul National Institutes of Health (NIH) ar trebui să stabilească dacă persecuţia Falun Gong constituie o "atrocitate" în temeiul legii Genocide and Atrocities Prevention Act din 2018 şi să afle cât de mulţi bani din granturile SUA au sprijinit transplantul de organe în China.

"Persecuţia generalizată, sistematică şi sponsorizată de stat a Falun Gong de către conducerea Partidului Comunist Chinez din Republica Populară Chineză constituie o încălcare clară a drepturilor fundamentale ale omului ale practicanţilor Falun Gong şi poate constitui un genocid", se arată în textul legislaţiei.

Citiți și Yahoo News: Jaful de organe al Chinei comuniste ajunge în presa mainstream

Vorbind în sprijinul proiectului de lege, reprezentantul democrat Greg Stanton s-a axat pe "suferinţa inimaginabilă" prin care trec victimele, cu "drepturile lor cele mai elementare confiscate, corpurile lor violate în cel mai grotesc mod".

"Imaginaţi-vă teroarea şi disperarea celor care sunt închişi pentru convingerile lor, doar pentru a li se lua cu forţa organele. Aceasta nu este doar o statistică sau o problemă îndepărtată. Aceştia sunt oameni adevăraţi - oameni cu familii, cu vise, care îndură o durere şi o frică de necrezut", a subliniat el.

În 2006, The Epoch Times a relatat pentru prima dată despre industria macabră a recoltării de organe, după ce martori oculari au declarat că în spitalele chineze şi în unităţi subterane au loc ucideri sistematice pentru organe. Un martor, sub pseudonimul Annie, a declarat la acea vreme că soţul ei a prelevat cornee de la practicanţi Falun Gong aflaţi în viaţă - în timp ce lucra ca neurochirurg la un spital din Sujiatun - în nord-estul Chinei.

Citiți și Patru inimi primite în zece zile. Industria jafului de organe al Chinei comuniste merge înainte

"Vieţile practicanţilor Falun Gong nu sunt protejate de guvern. Vieţile lor au fost considerate ieftine de către autorităţi. Este o crimă naţională", afirma ea la vremea respectivă.

Problema a câştigat de atunci mai multă atenţie, mai ales după ce un tribunal londonez a concluzionat în 2019 că abuzurile au loc în China la o scară semnificativă, practicanţii Falun Gong fiind principala sursă de organe.

În ultimii doi ani, trei state americane au adoptat legi care interzic companiilor care fac asigurări de sănătate să finanţeze operaţii de transplant de organe în China, în timp ce Congresul SUA, experţi afiliaţi ONU şi Parlamentul European au denunţat public această practică oribilă.

Citiți și Jocul "Squid Game" al Chinei: Organe recoltate cu forţa de la mii de persoane săptămânal, în cadrul unui sistem de omor la comandă, ajung pe piaţa de transplant

În 2023, Camera Reprezentanţilor a adoptat cu o majoritate covârşitoare primul său proiect de lege care abordează recoltarea forţată de organe în general.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor