Coreea de Nord a executat un bărbat pentru că asculta K-pop, potrivit unui raport al celor fugiţi de sub dictatură

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-Un (Ed Jones / AFP / GettyImages)
Redacţia
28.06.2024

Un nord-coreean în vârstă de 22 de ani a fost executat public pentru că a vizionat şi distribuit filme şi muzică sud-coreene, susţine un nou raport, subliniind încercările disperate ale Phenianului de a stopa fluxul de informaţii şi cultură din exterior.

Potrivit The Guardian, cazul a fost detaliat în Raportul 2024 privind drepturile omului în Coreea de Nord, publicat joi de Ministerul Unificării din Coreea de Sud, care compilează mărturiile a 649 de dezertori nord-coreeni.

Potrivit mărturiei unui transfug anonim, tânărul din provincia Hwanghae de Sud a fost executat public în 2022 pentru că a ascultat 70 de cântece sud-coreene, a vizionat trei filme şi le-a distribuit, încălcând astfel o lege nord-coreeană adoptată în 2020 care interzice "ideologia şi cultura reacţionare".

Raportul detaliază eforturile ample ale autorităţilor nord-coreene de a controla fluxul de informaţii externe, vizând în special tinerii.

Alte cazuri de represiune includ pedepse pentru practici "reacţionare", cum ar fi miresele care poartă rochii albe, mirii care duc mireasa în braţe, purtarea ochelarilor de soare sau consumul de alcool din pahare de vin - toate considerate obiceiuri sud-coreene.

De asemenea, telefoanele mobile sunt inspectate în mod frecvent privind ortografia numelor de contact, a expresiilor şi a termenilor argotici percepuţi ca fiind de influenţă sud-coreeană, susţine raportul. Deşi ambele Corei au aceeaşi limbă, au apărut diferenţe subtile de la divizarea de după războiul coreean din 1950-53.

Interzicerea K-pop face parte dintr-o campanie de protejare a nord-coreenilor de influenţă "malignă" a culturii occidentale, care a început în timpul fostului lider, Kim Jong-il, şi s-a intensificat în timpul fiului său, Kim Jong-un.

În 2022, Radio Free Asia, finanţată de guvernul american, a declarat că regimul a luat măsuri drastice împotriva modei şi coafurilor "capitaliste", vizând blugii skinny şi tricourile având imprimate cuvinte străine, precum şi părul vopsit sau lung.

Experţii spun că permiterea pătrunderii culturii populare sud-coreene în societatea nord-coreeană ar putea reprezenta o ameninţare la adresa ideologiei care cere loialitate absolută faţă de "infailibila" dinastie Kim, care a condus ţara de la fondarea sa în 1948.

În ciuda acestor măsuri dure, influenţa culturii sud-coreene, inclusiv a emisiunilor de televiziune recente, pare de neoprit, potrivit unui recent dezertor nord-coreean.

"Viteza cu care cultura sud-coreeană influenţează Coreea de Nord este extrem de rapidă. Tinerii urmăresc şi copiază cultura sud-coreeană şi iubesc cu adevărat tot ceea ce este sud-coreean", a declarat reporterilor o femeie în vârstă de 20 de ani care a dezertat din Coreea de Nord în cadrul unei şedinţe de informare la Seul.

Chiar dacă graniţa cu China a fost în mare parte închisă după izbucnirea Covid-19, informaţiile continuă să se infiltreze şi să fie distribuite prin reţele informale.

În ultimele săptămâni, Coreea de Nord a trimis peste graniţă mii de baloane cu deşeuri, ca represalii la lansarea de baloane din Sud a căror încărcătură include pliante anti-Phenian, bancnote de un dolar şi stick-uri USB încărcate cu K-pop şi drame K.

"După ce se uită la dramele coreene, mulţi tineri se întreabă: 'De ce trebuie să trăim aşa?' [...] M-am gândit că mai degrabă aş muri decât să mai trăiesc în Coreea de Nord", a declarat dezertorul reporterilor.

Femeia, care a evadat din Coreea de Nord pe o barcă de lemn în octombrie anul trecut, a făcut lumină şi asupra resentimentelor ascunse faţă de regim.

"Desigur, nu putem spune nimic rău împotriva lui Kim Jong-un în public, dar între prieteni apropiaţi, iubiţi sau membri ai familiei, spunem aceste cuvinte", a afirmat ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor