Biroul ucrainean Anticorupţie percheziţionează domiciliul fostului consultant de stat din Dnipropetrovsk

Omul de afaceri Yurii Holyk (Facebook / Yuriy Holyk)
Redacţia
28.06.2024

Biroul Naţional Anticorupţie din Ucraina a efectuat, joi, percheziţii la domiciliul omului de afaceri şi fost consilier al Administraţiei Regionale de Stat din Dnipropetrovsk, Yurii Holik, care este vizat într-o anchetă anticorupţie privind programul "Marea construcţie", potrivit Hromadske, citând surse.

Programul Velike budivniţvo ("Marea construcţie") este un program guvernamental de amploare pentru îmbunătăţirea infrastructurii de transport, educaţionale, sociale şi sportive din Ucraina, iniţiat de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Nu se ştie încă în baza căror proceduri penale este percheziţionat Holik. Un agent de securitate de la comunitatea închisă l-a informat pe corespondentul Hromadske că uşa lui Holik a fost spartă.

În prima parte a zilei, fostul şef adjunct al biroului preşedintelui şi actual consilier al ministrului apărării, Kirilo Timoşenko, fusese şi el percheziţionat în cazul "scurgerilor" de documente NABU. Acţiunile de investigare au avut loc în apropierea restaurantului "Biholi" din capitală - Timoşenko însuşi se afla în maşină, în jurul căreia au lucrat detectivii NABU. După cum a declarat ulterior fostul şef adjunct al Biroului preşedintelui, i-au fost luate telefonul şi alte gadgeturi.

El însuşi a confirmat percheziţiile, dar a declarat că nu a avut nicio legătură cu cazul investigat de ofiţerii de poliţie.

Mai multe despre caz

În octombrie 2023, jurnaliştii Bihus.Info au aflat că Yurii Holik, care se autointitula "ideologul marii construcţii", a creat un aşa-numit cartel - un club închis de companii de drumuri, care, după cum au remarcat anchetatorii, au început să joace între ele toate cele mai mari licitaţii.

În plus, Holik apare adesea în biroul preşedintelui.

În luna mai a acestui an, directorul NABU l-a demis pe primul său adjunct, Gizo Uglava, pe durata anchetei privind presupusa scurgere de informaţii.

După cum a relatat Ukrainska Pravda, divulgarea datelor a fost efectuată de reprezentanţi ai Biroului Naţional Anticorupţie din Ucraina în interesul lui Holik.

Bihus.Info a relatat că persoanelor implicate în investigaţiile NABU le-au "scăpat" documente interne ale biroului, hotărâri, capturi de ecran ale corespondenţei etc.

La 27 iunie, Kirilo Timoşenko, fostul şef adjunct al biroului preşedintelui, a fost percheziţionat în legătură cu scurgeri de informaţii de la Biroul Naţional Anticorupţie din Ucraina (NABU).

La 2 iunie, Holik a trecut frontiera părăsind Ucraina, dar a promis că se va întoarce în curând, aşa cum a mai făcut-o anterior.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor