Rusia ar putea viza infrastructura critică occidentală, inclusiv internetul şi GPS-ul, avertizează NATO

Cabluri submarine (Getty Images)
Redacţia
01.09.2024

Oficialii serviciilor de informaţii consideră că ruşii ar putea viza cablurile de internet subacvatice în încercarea de a perturba infrastructura europeană şi nord-americană.

Coordonatorul activităţii de intelligence a NATO, David Cattler, a avertizat că Rusia "cartografiază în mod activ" infrastructura critică de pe fundul mării şi de pe uscat şi reprezintă un "risc semnificativ" pentru acest cadru, potrivit TechRadar.

Cablurile de fibră optică furnizează 95% din datele internaţionale şi gestionează tranzacţii financiare zilnice estimate la 10 trilioane USD, ceea ce subliniază impactul enorm pe care l-ar putea avea orice avarie.

Niciun plan de rezervă

Analiştii sunt de părere că Rusia a dezvoltat această acţiune ca parte a unei strategii de tip "zonă gri", care ar viza provocarea haosului, în timp ce se află sub pragul unui război deschis. Experţii cred că Rusia ar fi efectuat deja atacuri la scară mică asupra reţelelor de telecomunicaţii şi GPS ca represalii pentru sprijinul occidental acordat Ucrainei.

Întrucât Rusia nu se bazează foarte mult pe cabluri submarine, ci mai degrabă pe conexiuni terestre la internet, informaţiile sunt deosebit de îngrijorătoare. Ţările NATO au reacţionat prin intensificarea patrulărilor şi a supravegherii în zonele vulnerabile.

NATO a creat, de asemenea, o echipă pentru coordonarea eforturilor de protejare a reţelelor submarine, care alertează automat cu privire la orice tentativă de interferenţă, însă experţii avertizează că este nevoie urgentă de un plan mai solid.

"Când te uiţi la dovezile activităţilor lor de acum, la locurile în care fac cercetări, suprapuse cu această infrastructură subacvatică critică... poţi vedea că ei semnalează cel puţin că au intenţia şi capacitatea de a acţiona în acest domeniu, dacă vor dori", adaugă Cattler.

La începutul acestui an, NATO a propus o iniţiativă care ar redirecţiona traficul de internet de la cablurile compromise către sistemele de sateliţi, reducând daunele pe care le-ar provoca un atac, dar aceasta este departe de a fi finalizată. NATO a alocat 400.000 EUR proiectului, sprijinul suplimentar din partea instituţiilor de cercetare ridicând totalul la 2,5 milioane de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor