Rusia ar putea pierde 5 ani şi circa 1,8 milioane de soldaţi pentru a cuceri cele 4 regiuni ucrainene pe care le doreşte

Soldaţi ruşi în Ucraina (Getty Images)
Redacţia
27.07.2024

Rusia ar avea nevoie probabil de până la 1,8 milioane de răniţi şi morţi în cinci ani pentru a-şi atinge obiectivul de a captura pe deplin patru regiuni ucrainene importante, a declarat noul şef al armatei britanice, potrivit Business Insider.

Generalul Sir Roly Walker a declarat că şi-a bazat estimarea pe "rata actuală a morţilor şi răniţilor" cu care se confruntă forţele ruse în Ucraina.

El a făcut remarcile la Conferinţa 2024 Land Warfare, organizată de think tank-ul britanic Royal United Services Institute.

"Acest lucru îi plasează probabil cu mult peste 1,5 milioane de oameni - victime - pentru a realiza acest lucru, cu echipamente pierdute în valoare de nenumărate miliarde", a declarat Walker.

"Dacă vor continua la fel, probabil că ruşilor le va lua cinci ani să ajungă la obiectivele lor minime din cele patru oblasturi", a adăugat el, referindu-se la Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie.

Toate cele patru regiuni se află sub control parţial rusesc şi se află într-un blocaj relativ, servind drept fronturi estice şi sudice ale războiului, după ce Ucraina a respins asaltul iniţial al Kremlinului din nord spre Kiev şi Harkiv.

Liderul rus Vladimir Putin a declarat cele patru oblasturi parte a teritoriului naţiunii sale în septembrie 2022, iar obţinerea controlului deplin asupra lor a fost unul dintre obiectivele majore de război şi de negociere ale Moscovei.

Ucraina este ferm convinsă că nu va ceda niciunul dintre aceste teritorii, dintre care două - Doneţk şi Lugansk - au găzduit ani de zile facţiuni separatiste.

Potrivit Sky News, Walker a subliniat că un război prelungit ar fi devastator pentru ambele părţi.

"Rusia ar trebui să aibă mai multe motive de îngrijorare decât să piardă 1,5-1,8 milioane de oameni pentru o bucată din Ucraina, având în vedere modul în care merge lumea", a declarat el.

"Deci, marele 'dacă' este dacă forţele armate ucrainene pot păstra, susţine apărarea pe care o au", a adăugat el.

Rusia a păstrat în mare parte tăcerea cu privire la pierderile sale de război, însă estimările occidentale plasează rata victimelor sale la 1.000 de soldaţi răniţi sau ucişi zilnic.

Serviciile secrete britanice au declarat în mai că Moscova a pierdut peste 500.000 de soldaţi în război, estimând ulterior că alţi 70.000 de soldaţi au fost pierduţi în lunile următoare.

Între timp, Putin a declarat în iunie că aproape 700 000 de ruşi încă luptă în Ucraina.

Walker, un fost ofiţer SAS care a devenit în cele din urmă director al forţelor speciale, şi-a preluat noul rol de şef al Statului Major General al Marii Britanii pe 15 iunie.

Duminică, el a declarat că Marea Britanie trebuie să fie pregătită să meargă la război în trei ani, conform BBC.

Analiştii se tem că Rusia poate rezista mai mult decât apărarea Ucrainei, datorită campaniei sale agresive de recrutare şi a unei industrii de producţie în domeniul apărării care a intrat în suprasolicitare.

Rusia a alocat 40% din cheltuielile naţionale pentru apărare şi securitate, punându-şi economia pe picior de război.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor