Erdogan face apel la o alianţă islamică împotriva Israelului

Recep Erdogan (Getty Images)
Redacţia
08.09.2024

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că ţările islamice ar trebui să formeze o alianţă împotriva a ceea ce el a numit „ameninţarea crescândă a expansionismului” din partea Israelului, atrăgând o mustrare din partea ministrului israelian de Externe, potrivit Reuters.

El a făcut acest comentariu după ce a descris ceea ce oficialii palestinieni şi turci au declarat că a fost uciderea de către trupele israeliene a unei femei cu dublă cetăţenie, turcă şi americană, ce lua parte la un protest vineri împotriva extinderii coloniilor în Cisiordania ocupată de Israel.

„Singurul pas care va opri aroganţa israeliană, banditismul israelian şi terorismul de stat israelian este alianţa ţărilor islamice”, a declarat Erdogan la un eveniment al asociaţiei şcolilor islamice de lângă Istanbul.

El a spus că paşii recenţi pe care Turcia i-a făcut pentru a îmbunătăţi legăturile cu Egiptul şi Siria au ca scop „formarea unei linii de solidaritate împotriva ameninţării crescânde a expansionismului”, care, a spus el, ameninţă şi Libanul şi Siria.

Ministrul israelian de Externe, Israel Katz, a menţionat într-o declaraţie că remarca lui Erdogan a fost „o minciună periculoasă şi o incitare” şi că liderul turc lucrează de ani de zile cu Iranul pentru a submina regimurile arabe moderate din regiune.

Erdogan l-a găzduit pe preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi la Ankara săptămâna aceasta şi au discutat despre războiul din Gaza şi despre modalităţile de a continua să repare legăturile lor îngheţate de mult timp, în timpul primei vizite prezidenţiale de acest fel din ultimii 12 ani.

Legăturile dintre cele două ţări au început să se dezgheţe în 2020, când Turcia a început să depună eforturi diplomatice pentru a reduce tensiunile cu rivalii regionali înstrăinaţi, inclusiv Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită.

Erdogan a declarat în iulie că Turcia îi va adresa o invitaţie preşedintelui sirian Bashar al-Assad „în orice moment” pentru eventuale discuţii în vederea restabilirii relaţiilor dintre cei doi vecini, care au rupt legăturile în 2011, după izbucnirea războiului civil sirian.

După incidentul de vineri, armata israeliană a declarat că analizează informaţiile potrivit cărora o femeie cetăţean străin „a fost ucisă în urma unor focuri de armă trase în zonă”. Detaliile incidentului şi circumstanţele în care a fost lovită sunt în curs de examinare”.

Biroul prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu nu a comentat deocamdată incidentul de vineri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor