Kievul loveşte un depozit de muniţie rusesc în timp ce Moscova avansează în est

Soldaţi ucraineni în Avdiivka, Ucraina (Diego Herrera Carcedo / Anadolu / Getty Images)
Redacţia
08.09.2024

Serviciile de securitate ucrainene au declarat, sâmbătă, că au lovit un depozit de muniţii rusesc într-o regiune de frontieră, în timp ce forţele Moscovei au revendicat un nou avans pe câmpul de luptă, potrivit AFP.

Ucraina a declarat, de asemenea, că a dejucat un atac aerian rusesc „masiv” care a avut loc peste noapte şi în care dronele au fost lansate spre capitala Kiev.

Atacurile au loc după o săptămână de bombardamente ruseşti intense pe teritoriul Ucrainei, soldate cu cel puţin 55 de morţi în oraşul central Poltava şi şapte în Lviv - la sute de kilometri de linia frontului şi aproape de graniţa de vest a Ucrainei cu membrii UE şi NATO.

Un incendiu de proporţii şi mai multe explozii au fost raportate în cursul nopţii în regiunea rusă Voronej, care se învecinează cu Ucraina, determinând autorităţile să evacueze localnicii din zonă.

Sistemele ruseşti de apărare antiaeriană „au detectat şi neutralizat o dronă” sâmbătă dimineaţa devreme deasupra părţii de vest a regiunii, la mai puţin de 150 de kilometri de Ucraina, a scris pe Telegram guvernatorul regiunii Voronej, Aleksandr Gusev.

„Nimeni nu a fost rănit”, dar atunci când drona a căzut a declanşat un incendiu mare „care s-a răspândit la dispozitivele explozive şi le-a făcut să detoneze”, a continuat Gusev, fără a oferi detalii despre instalaţia care a fost lovită.

„A fost luată decizia de a evacua locuitorii unui sat” din cauza incendiului, a menţionat el.

Canalele ruseşti Telegram au declarat că incendiul a izbucnit într-un depozit local de muniţii.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a afirmat ulterior că focul ar fi lovit un depozit de muniţii rusesc.

O sursă din cadrul SBU a declarat pentru AFP că forţele Kievului vizau „aerodromuri militare, depozite de muniţii şi facilităţi de infrastructură” pentru a „crea o zonă demilitarizată în regiunile Rusiei adiacente Ucrainei”.

Forţele aeriene ucrainene au declarat că Rusia a lansat 67 de drone asupra ţării în cursul nopţii, adăugând că a doborât 58 dintre acestea. Reporterii AFP din Kiev au auzit explozii puternice în timpul nopţii.

Resturi ale unei drone doborâte au aterizat lângă Parlamentul ucrainean, în centrul oraşului.

Oficialii locali din regiunile de pe linia frontului din est şi sud au raportat cel puţin şase persoane ucise sâmbătă de bombardamentele ruseşti.

Armata rusă a anunţat sâmbătă că a cucerit satul Kalinove, la aproximativ 25 de kilometri sud-est de centrul logistic cheie din Pokrovsk, pe care Rusia încearcă să îl cucerească.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că „obiectivul principal” al Rusiei în conflict este de a cuceri întreaga regiune Donbas - care este formată din regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk.

Moscova a susţinut că le-a anexat, împreună cu regiunile sudice Herson şi Zaporojie, în 2022, la câteva luni după ce şi-a lansat ofensiva militară la scară largă şi deşi nu deţine controlul deplin asupra acestora.

Şeful regiunii ucrainene învecinate Dnipropetrovsk a declarat că numărul răniţilor în urma unui atac cu rachete asupra oraşului Pavlograd cu o zi înainte a crescut la 82, inclusiv şapte copii.

„60 de persoane rămân în spital”, a declarat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Sergii Lisak.

Pe plan diplomatic, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit sâmbătă cu premierul italian Giorgia Meloni, în marja unui forum economic desfăşurat în această ţară.

Meloni şi-a reafirmat sprijinul ferm pentru Kiev.

Zelenski a profitat de scurta călătorie în Europa, care a inclus, de asemenea, întâlniri cu cancelarul german Olaf Scholz şi un discurs la summitul apărării de la Ramstein, pentru a face presiuni asupra aliaţilor în vederea furnizării de arme suplimentare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor