După ce a pierdut o bucată de teritoriu rusesc în favoarea Ucrainei, Putin a declarat că oricum nu era atât de important

Vladimir Putin (Natalia Kolesnikova/Pool/AFP via Getty Images*)
Redacţia
08.09.2024

Preşedintele rus Vladimir Putin a încercat să minimalizeze importanţa capturării, de către Ucraina, a sute de kilometri pătraţi de teritoriu rusesc, susţinând că aceasta nu a deturnat Rusia de la misiunea sa, potrivit Business Insider.

„Scopul inamicului a fost să ne facă nervoşi şi îngrijoraţi şi să transfere trupe dintr-un sector în altul şi să ne oprească ofensiva în zone cheie, în primul rând în Donbas”, a declarat Putin, joi, la un forum din Vladivostok, conform Reuters. „A funcţionat? Nu”.

Donbas este regiunea estică a Ucrainei care reprezintă principala linie de front a invaziei ruse.

Atacul Ucrainei din 6 august, în regiunea Kursk de la graniţa cu Rusia, i-a luat prin surprindere pe comandanţii militari ruşi.

Trupele ucrainene au înaintat adânc în teritoriul rus şi au luat sute de prizonieri.

O lună mai târziu, trupele ucrainene continuă să ocupe teritoriul, care se întinde pe o mie de kilometri pătraţi.

După ce au fost prinşi pe picior greşit, liderii de la Kremlin încearcă acum să prezinte incursiunea drept o greşeală a Ucrainei.

„Prin transferarea unor unităţi destul de mari şi bine antrenate în aceste zone de frontieră cu noi, inamicul s-a slăbit în zone-cheie, iar trupele noastre au accelerat operaţiunile ofensive”, a declarat Putin.

Ucraina a susţinut contrariul, spunând că Rusia a fost cea care a fost forţată să îşi redirecţioneze cele mai bune trupe.

Institutul pentru Studiul Războiului, un think tank american, a declarat joi că Rusia a redirecţionat într-adevăr unele unităţi pentru a apăra Kursk, dar s-a bazat în principal pe unităţi de voluntari.

Analiştii afirmă că Ucraina speră, probabil, să folosească teritoriul pe care l-a confiscat în Rusia ca monedă de schimb în eventualele negocieri.

Cu toate acestea, obiectivul de a deturna forţe ruse semnificative din estul Ucrainei pare să fi eşuat. În ultimele săptămâni, Rusia a avansat în estul Ucrainei şi se apropie de oraşul de importanţă strategică Pokrovsk.

Will Kingston-Cox, expert în Rusia în cadrul International Team for the Study of Security (ITSS) Verona, a declarat pentru France 24 că ofensiva de la Kursk a fost „greşită din punct de vedere strategic”, descriind operaţiunea ca fiind mai degrabă „simbolică” decât ca schimbând cu adevărat jocul.

Ofensiva de la Kursk a permis Ucrainei să preia iniţiativa în război, după luni de zile în care a fost în defensivă, a declarat ISW, forţând Rusia să aleagă între a alunga Ucraina de pe teritoriul său sau a face progrese semnificative în estul Ucrainei.

De asemenea, a dat o lovitură umilitoare imaginii lui Putin de om puternic, apărător al Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor