Retrospectivă Epoch Times 2012: Dumitrescu şi Mang, propuşi miniştri ai Educaţiei, primii acuzaţi de plagiat

Cascada acuzaţiilor de plagiat din 2012 şi-a făcut debutul la începutul lunii mai, la formarea Guvernului Ponta, când Corina Dumitrescu, prima propunere pentru şefia Ministerului învăţământului a fost sortită eşecului, inclusiv pentru acuzaţii de plagiat. A urmat al doilea ministru de la Învăţământ acuzat de plagiat, Ioan Mang, care a demisionat.
Liviu Şerbănescu
17.12.2012

alte articole

. (Photos.com)
Liviu Şerbănescu
17.12.2012

Cascada acuzaţiilor de plagiat din 2012 şi-a făcut debutul la începutul lunii mai, la formarea Guvernului Ponta, când Corina Dumitrescu, prima propunere pentru şefia Ministerului învăţământului a fost sortită eşecului, inclusiv pentru acuzaţii de plagiat. A urmat al doilea ministru de la Învăţământ acuzat de plagiat, Ioan Mang, care a demisionat.

În caruselul celor acuzaţi de plagiat aveau să se urce apoi, rând pe rând, Elena Udrea, Puiu Haşotti (fost ministru al Culturii), Victor Ponta, Laura Kovesi, Andrei Marga (fost ministru la Externe) şi al treilea ministru de la Învăţământ, Ecaterina Andronescu.

6 mai - Corina Dumitrescu, acuzată de plagiat

Corina Dumitrescu, nominalizată pentru funcţia de ministru al Educaţiei în Guvernul Ponta, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă la sediul USL, că nu există nici o decizie a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) cu privire la o posibilă stare de incompatibilitate între calitatea de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi cea de rector al unei universităţi private, pe care le deţine aceasta.

Aceasta a mai precizat că în cazul acuzaţiilor de plagiat există o hotărâre judecătorească definitivă potrivit căreia Corina Dumitrescu nu este parte într-un astfel de proces.

În presă au apărut informaţii potrivit cărora CV-ul Corinei Dumitrescu conţine date inexacte şi că ar fi implicată într-un proces de plagiat. Aceasta a respins acuzaţiile care i s-au adus, precizând că mandatul său este la dispoziţia premierului desemnat. "Voi juca cu mandatul pe masă. (...) În această seară mă voi întâlni din nou cu Victor Ponta", a declarat Corina Dumitrescu.

7 mai - Corina Dumitrescu înlocuită la portofoliul Educaţiei cu Ioan Mang

Premierul desemnat Victor Ponta a anunţat duminică seară că a renunţat la nominalizarea Corinei Dumitrescu pentru portofoliul de la Educaţie, noua propunere fiind senatorul PSD Ioan Mang.

Ioan Mang este senator de Bihor, membru în Comisia pentru învăţământ şi, din 2003, este profesor universitar la Universitatea Oradea. Anunţul lui Victor Ponta a fost făcut într-o conferinţă de presă la sediul USL, la care a participat şi Corina Dumitrescu.

"Consider că, în perioada imediat următoare, ministrul Educaţiei are de organizat admiterea copiilor în clasa pregătitoare, are de organizat Bac-ul, are admiterea la liceu. Un ministru care în fiecare zi trebuie să se vadă cu dumneavoastră şi să răspundă la acuzaţii - chiar dacă acestea se dovedesc neadevărate - nu poate răspunde la capacitate. Am rugat-o pe Corina Dumitrescu să accepte ca, pentru acest moment, să nominalizez o altă persoană, urmând să mă bazez pe contribuţia domniei sale la munca de echipă de mâine din minister", a afirmat Ponta.

Liderul PSD a adăugat că era foarte important ca prestigiul, probitatea profesională şi personală a Corinei Dumitrescu să nu aibă de suferit iremediabil în urma acestor zile "fierbinţi" pentru ea şi pentru el, cel care a făcut propunerea.

Premierul desemnat a precizat că, în consecinţă, îl va propune pe senatorul PSD Ioan Mang, şeful Departamentului de resort din PSD, pentru portofoliul Educaţiei.

10 mai - PDL cere demisia ministrului Educaţiei, Ioan Mang

Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă că PDL cere demisia ministrului Educaţiei, Ioan Mang, "pentru faptul că întreaga operă pe care o are este un plagiat de duzină".

Emil Boc a prezentat un articol al actualului ministru al Educaţiei pe care acesta l-ar fi publicat în 2003 la Craiova şi care reprezintă "în integralitate o copie a unui alt articol ştiinţific al unor autori japonezi". El a arătat că îl respectă pe Ioan Mang, dar a reiterat că în fruntea Ministerului Educaţiei "nu are ce căuta" o persoană cu o carieră "fundamentată pe plagiat".

"Demisia este necesară şi evidentă. Este inadmisibil să ai în fruntea Ministerului Educaţiei un om care din nefericire a fost promovat pe baza de plagiat", a spus Emil Boc.

Emil Boc a declarat că întreaga operă academică a lui Mang "este una de plagiat între 80 şi 90%" şi a apreciat că numirea acestuia la conducerea Ministerului Educaţiei "arată uriaşele interese" care există la acest minister pentru a schimba Legea educaţiei.

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat că PDL va depune o moţiune simplă la adresa ministrului Educaţiei în cazul în care acesta nu-şi va da demisia.

10 mai - Ioan Mang, despre acuzaţiile care i-au fost aduse: Nu este vorba de niciun plagiat

Ministrul Educaţiei, Ioan Mang, a declarat la România TV, referindu-se la acuzaţia de plagiat lansată miercuri de PDL, că "nu este vorba de plagiat" şi a susţinut că este vorba despre "o acţiune politică care are ca scop să creeze haos" în sistemul educaţional.

"Nu e vorba de niciun plagiat. Este vorba de teama unora care au patronat acest minister că au pierdut controlul asupra lui şi, într-adevăr, l-au pierdut. Scopul lor este unul singur, să creeze haos în sistemul educaţional cu două săptămâni înainte de a începe bacalaureatul special şi cu o lună înainte de a începe examenul de bacalaureat", a afirmat Mang.

În opinia sa, acuzaţia PDL este "categoric o acţiune politică".

Întrebat dacă îşi va da demisia în cazul în care se dovedeşte că a plagiat, Ioan Mang a spus că în cazul în care "cei care ştiu despre ce e vorba acolo şi mai ales autorii menţionaţi în articol mă acuză de plagiat şi obţin o decizie în acest sens", categoric se va retrage. "Dar aşa, pe vorba unor oameni care nu sunt de specialitate, care au cu totul alte probleme...", a spus ministrul.

10 mai - Ioan Mang susţine că lucrările despre care se spune că ar fi plagiate nu-i aparţin

Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Ioan Mang, a declarat joi, la Târgu Mureş, că lucrările despre care se spune că ar fi plagiat nu îi aparţin şi că îi va acţiona în judecată pe cei care îi aduc astfel de acuzaţii.

"Nu ştiu la care lucrare se referă (profesorul Eli Biham - n.r.), eu vă pot spune că lucrările la care se face vorbire că s-au dat că ar fi cuvânt cu cuvânt nu sunt lucrările mele", a arătat ministrul.

Acesta a precizat că îi va da în judecată pe toţi care îi acuză şi bănuieşte că în spatele acestor acuzaţii ar fi lupte politice.

"Sunt nişte lupte politice, este un atac dur la adresa USL-ului, asupra Guvernului USL, pentru că e foarte clar, populaţia este alături de noi, cetăţenii au mari aşteptări de la noi şi ne sprijină şi atunci, într-o disperare de cauză, se aduc tot felul de atacuri unor membri ai Guvernului (...) Aşa este, a venit cu un document, cu o anumită lucrare care îmi este atribuită şi nu este a mea. Şi eu dacă trimit o lucrare astăzi a cuiva şi scriu numele domnului Boc pe ea, sigur va fi plagiat", a susţinut Ioan Mang.

11 mai - Ancheta Consiliului Naţional de Etică în cazul Ioan Mang începe vineri

Consiliul Naţional de Etică va începe vineri o anchetă în cazul ministrului Educaţiei, Ioan Mang, acuzat de plagiat.

"Va fi vineri o şedinţă a Consiliului Naţional de Etică în care va începe ancheta cazului. Nu pot să spun cât va dura şi cât de repede vor reuşi cei 11 membri să vină cu un verdict. Noi, Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică, nu putem să facem niciun fel de presiune pe ei, aşa cum nimeni nu face presiune pe instanţele de judecată să se pronunţe repede sau într-un anume fel pe o anumită speţă", a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), Dragoş Ciuparu.

Potrivit acestuia, Consiliul Naţional de Etică poate să-l audieze pe ministrul Educaţiei în cazul în care consideră necesar acest lucru.

"Ministrul Ioan Mang poate fi audiat. Dacă dânşii consideră că sunt aspecte de lămurit cu privire la caz sunt obligaţi să îl audieze ca să se lămurească asupra tuturor chestiunilor legate de caz. Mâine vor fi cazurile repartizate unui grup de lucru", a spus şeful ANCS.

11 mai - Victor Ponta: Dacă acuzaţiile de plagiat sunt adevărate, ministrul Ioan Mang pleacă

Premierul Victor Ponta a anunţat, joi, că cere Academiei Române să verifice acuzaţiile de plagiat aduse de Opoziţie ministrului Educaţiei, Ioan Mang, iar dacă acuzele se confirmă acesta va trebui să demisioneze.

"Am fost informat asupra acuzaţiilor care au fost aduse ministrului Educaţiei de către liderul Opoziţiei, domnul Emil Boc, şi de cei apropiaţi Opoziţiei. Am hotărât să solicit - şi sper să fie acceptată această solicitare a mea - către o instituţie independentă, pentru că până la urmă nu ar fi suficient de credibil ca Ministerul Educaţiei să-l verifice pe ministrul Educaţiei, ci Academia Română, dacă există posibilitatea ca un grup format din câţiva specialişti, în cel mai scurt timp, să analizeze acuzaţiile care au fost aduse ministrului", a spus Ponta.

Premierul a arătat că, dacă aceste acuzaţii se dovedesc adevărate Ioan Mang va trebui să demisioneze.

"În măsura în care aceste acuzaţii se confirmă, evident domnia sa va trebui să-şi asume răspunderea politică şi să părăsească funcţia. În cazul în care nu se confirmă, mergem mai departe şi trebuie să-şi îndeplinească sarcinile ca ministru al Educaţiei în perioada următoare", a spus Victor Ponta.

Şeful Guvernului şi-a exprimat speranţa ca problema să fie lămurită în câteva zile.

"Sper ca în câteva zile aceste acuzaţii să fie verificate într-un fel sau altul, pentru a putea lua o decizie politică şi-mi doresc, dincolo de acest caz particular, ca Ministerul Educaţiei, devenit principala ţintă a tuturor atacurilor de toate tipurile, să aibă o activitate eficientă, pentru că vin Bacalaureatul, înscrierea la liceu, sunt atât de multe de făcut, şi văd că unul după altul candidaţii devin ţintă, de obicei, din aceeaşi parte venind acuzaţiile", a mai afirmat premierul.

"Ministrul pleacă, dacă se dovedesc a fi adevărate (acuzaţiile -n.r.). Dacă se dovedesc a fi neadevărate, se dovedeşte că funcţia de ministru al Educaţiei se dovedeşte a fi cea mai periculoasă funcţie din România în acest moment", a adăugat el.

Întrebat dacă Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică poate verifica acuzaţiile de plagiat aduse lui Mang, prim-ministrul a subliniat că instituţia care face controlul nu trebuie să fie subordonată ministrului Educaţiei.

"Nu ştiu sigur în ce structură instituţională funcţionează autoritatea. Dacă e vorba de Ministerul Educaţiei, inevitabil vă daţi seama că nu poate fi o anchetă considerată o anchetă obiectivă. E greu să-ţi anchetezi propriul şef", a spus premierul.

11 mai - PDL îi cere premierului să se pronunţe până luni cu privire la înlocuirea ministrului Educaţiei

Partidul Democrat Liberal îi cere premierului Victor Ponta ca până luni să ia o decizie, în sensul înlocuirii din funcţie a actualului ministru al Educaţiei, Ioan Mang, având în vedere acuzaţiile de plagiat care i se aduc acestuia, a declarat Cătălin Baba, fostul deţinător al portofoliului Educaţiei, vineri, într-o conferinţă de presă.

"În acest moment, PDL îi cerem domnului prim-ministru să decidă până luni înlocuirea ministrului Educaţiei cu o persoană care să aibă autoritatea morală şi integritatea profesională pentru a putea să conduce examenele naţionale, evaluările naţionale care se desfăşoară în această perioadă, bacalaureatul. Aş vrea să mai spun că în acest caz demisia nu este o dramă, demisia este o datorie pentru că în joc este calitatea şi credibilitatea sistemului de învăţământ", a declarat fostul ministru al Educaţiei.

Cătălin Baba a mai spus că invitaţia premierului adresată Academiei Române de a se pronunţa referitor la existenţa plagiatului în acest caz nu este decât o încercare de tergiversare a situaţiei, având în vedere că instituţia abilitată prin lege să ia astfel de decizii este Consiliul Naţional de Etică din cadrul ANSC.

"În ultima săptămână, şi mai exact de marţi, pe fluxurile de agenţii de presă şi în mass-media au început să se acumuleze fapte şi declaraţii referitoare la prestaţia profesională a domnului Mang. În acest moment există trei declaraţii ale unor cercetători din Israel, Taiwan şi Japonia, cadre didactice şi cercetători care certifică cu probe incontestabile existenţa unui fals intelectual, ale unui furt intelectual. Consiliul Naţional de Etică al Cercetării ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării din cadrul Autorităţii Naţionale de Cercetare Ştiinţifică (ANSC) este instituţia abilitată prin lege să judece cazurile de plagiat. Tactica de a invita Academia Română să se pronunţe asupra plagiatului, tactică folosită de către domnul prim-ministru Victor Ponta, nu face altceva decât să întârzie o stare de fapt care este intolerabilă. Şi aceasta nu pentru Academia nu ar avea specialişti, din contră, ci pentru faptul că ea nu are procedurile pentru a se pronunţa asupra plagiatelor", a mai declarat fostul ministru PDL al Educaţiei.

11 mai - Ecaterina Andronescu: Cred că domnul Mang trebuie să explice acuzaţiile de plagiat

În ultima săptămână, şi mai exact de marţi, pe fluxurile de agenţii de presă şi în mass-media au început să se acumuleze fapte şi declaraţii referitoare la prestaţia profesională a domnului Mang. În acest moment există trei declaraţii ale unor cercetători din Israel, Taiwan şi Japonia, cadre didactice şi cercetători care certifică cu probe incontestabile existenţa unui fals intelectual, ale unui furt intelectual.

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a afirmat vineri că ministrul Educaţiei, Ioan Mang, trebuie să explice acuzaţiile de plagiat care i-au fost aduse, precizând că "toată lumea aşteaptă acest lucru".

"Cred că domnul Mang trebuie să explice. În primul rând în faţa opiniei publice, pentru că toată lumea aşteaptă acest lucru", a spus fostul ministru al Educaţiei.

Copreşedintele USL, Crin Antonescu, a afirmat, însă, că nu se pronunţă în cazul Mang, deoarece este o "chestiune" care ţine de Guvern şi este "treaba premierului".

13 mai - Victor Ponta: Mă deranjează foarte tare că anumiţi consilieri ai preşedintelui au început să atace miniştri

Într-o emisiune difuzată duminică de PRO TV, premierului Ponta i s-a spus că este un adversar al preşedintelui Traian Băsescu. "Rămân, nu trebuie să fim ipocriţi. În ceea ce mă priveşte, nu voi ridica primul sabia", a replicat premierul.

Premierul a avertizat, însă, că va riposta la eventuale atacuri de la Cotroceni.

"Nu pot să spun că nu voi răspunde. (...) Traian Băsescu este la sfârşitul carierei politice, eu sunt la începutul carierei politice la nivel înalt din punct de vedere instituţional. Poate că se vor finaliza mai repede printr-un conflict. Eu nu îmi doresc acest conflict, nu voi fi primul care să ridic sabia, dar nici nu voi lăsa lucrurile neripostate", a declarat şeful Guvernului.

Victor Ponta a subliniat că nu va mai permite consilierilor prezidenţiali să atace miniştri, cu referire la criticile aduse recent de Daniel Funeriu actualului ministru al Educaţiei, Ioan Mang, în scandalul legat de un eventual plagiat.

"Mă deranjează foarte tare că anumiţi consilieri ai preşedintelui - şi pe frustrări personale că nu mai ocupă funcţiile pe care le ocupau înainte - au început să atace miniştri. Nu voi accepta lucrul ăsta şi voi discuta cu preşedintele României. A fost o discuţie pe educaţie care m-a deranjat. Dacă eşti consilier prezidenţial nu ai voie să stai toată ziua la televizor să-l ataci pe ministrul respectiv doar pentru că nu mai eşti tu în funcţie", a comentat Ponta.

14 mai - Victor Ponta spune că aşteaptă rezultatele anchetei în cazul Mang şi va lua o decizie

Primul-ministru Victor Ponta a declarat luni că aşteaptă rezultatele anchetei în cazul ministrului Educaţiei, Ioan Mang, acuzat de plagiat, şi în funcţie de acestea va lua măsura care se impune.

"Evident că am discutat (n.r. cu Ioan Mang) şi evident că zilele acestea aştept rezultatul şi voi lua măsura, exact aşa cum v-am anunţat", a spus Ponta, la sediul USL.

14 mai - PDL depune moţiune simplă împotriva ministrului Educaţiei

Partidul Democrat Liberal va iniţia o moţiune simplă împotriva ministrului Educaţiei, Ioan Mang, a anunţat, luni, preşedintele formaţiunii, Emil Boc.

"PDL va depune o moţiune simplă împotriva ministrului Educaţiei, Ioan Mang, pentru plagiat. Moţiunea simplă va fi depusă în prima şedinţă de plen a Camerei Deputaţilor", a declarat Emil Boc.

El a explicat că încă de săptămâna trecută democrat-liberalii au prezentat "probe concrete" din care reiese că "ministrul Mang are în bună parte opera sa profesională bazată pe copiat, pe plagiat".

"În condiţiile în care, până-n acest moment, nu a intervenit nici demisia domnului ministru, nici revocarea acestuia de către premier, soluţia legală şi constituţională este acum la nivel parlamentar de iniţiere a unei moţiuni simple care să conducă la demiterea unui ministru care copiază. Nu se acceptă încă din clasa I la şcoală ca cineva să copieze, cu atât mai mult un ministru care coordonează destinele învăţământului românesc să-şi aibă fundamentată opera ştiinţifică pe plagiat. Cu alte cuvinte această moţiune simplă îndreptată împotriva ministrului Xerox va fi depusă în prima şedinţă a Camerei Deputaţilor", a precizat liderul PDL.

Emil Boc a susţinut că PDL se bazează la votul pe această moţiune pe "toţi cei care cred în corectitudinea şi onestitatea în privinţa actului academic" şi spune că "nimeni nu-şi poate clădi o carieră profesională prin furt intelectual şi prin plagiat".

"Nu am văzut în toată istoria României un caz atât de evident de furt intelectual, de plagiat, de copiere. Şi să fie o reacţie atât de slabă din partea unui premier sau din partea autorităţilor care conduc ţara, să te încăpăţânezi să nu vezi evidenţa că sunt cinci articole copiate aproape în integralitate din alţi cercetători şi să spui că mai ai nevoie de dovezi suplimentare", a afirmat liderul PDL.

El a mai spus că semnăturile necesare pentru iniţierea moţiunii vor fi strânse de parlamentarii PDL şi că pe acest subiect ar urma să discute şi cu liderul UDMR Kelemen Hunor.

14 mai - Monica Macovei: Demisia lui Ioan Mang a devenit insuficientă

Europarlamentarul Monica Macovei, vicepreşedinte al PDL, a acuzat luni, într-o declaraţie de presă, "lipsa de reacţie" a premierului în cazul Ioan Mang şi a afirmat în context că demisia ministrului Educaţiei nu este suficientă, cerând şi plecarea din funcţie a lui Victor Ponta.

"A trecut mai bine de o săptămână şi Victor Ponta nu a luat nicio decizie în cazul ministrului Ioan Mang, acuzat de plagiat. Lipsa de reacţie a premierului în cazul unor acuzaţii grave aduse chiar ministrului Educaţiei, care are de pregătit în aceste zile evaluarea naţională şi examenul de bacalaureat, nu poate decât să agraveze situaţia şi să crească neîncrederea elevilor şi părinţilor în sistemul de învăţământ", a susţinut vicepreşedintele PDL.

Macovei a apreciat, în context, că solicitarea adresată de premier Academiei Române este doar "o amânare inutilă a deciziei de demitere a ministrului Mang, pe care Ponta refuză să şi-o asume" şi "o jignire adusă profesorilor corecţi şi electoratului".

"De azi încolo, demisia lui Ioan Mang devine insuficientă şi nu va mai putea repara neîncrederea populaţiei în Cabinetul Ponta. Victor Ponta trebuie să plece şi el, căci a dovedit că minte atunci când a scris în programul de guvernare că va respecta legile "fără excepţii, fără derogări sau scuze", a mai afirmat vicepreşedintele democrat-liberal.

15 mai - Premierul i-a cerut oficial preşedintelui Academiei să verifice acuzaţiile de plagiat la adresa Ministrului Educaţiei

Victor Ponta i-a adresat preşedintelui Academiei Române, Ionel Haiduc, cererea de a constitui o comisie de evaluare, formată din specialişti ai Academiei Române, care să verifice acuzaţiile de plagiat aduse ministrului Educaţiei, Ioan Mang. Guvernul a informat, luni, că premierul Victor Ponta i-a trimis o scrisoare profesorului Ionel Haiduc, să alcătuiască o comisie de evaluare cu specialişti ai Academiei care să verifice acuzaţiile de plagiat aduse lui Mang.

Conform scrisorii Biroului de Presă al Guvernului, în decursul săptămânii au apărut în presă "diverse acuzaţii de plagiat" la adresa ministrului Educaţiei, Ioan Mang, "acesta fiind bănuit că a preluat informaţii din diverse articole publicate de autori din Japonia, Taiwan şi Israel.

"Pentru a lua o decizie pe această speţă, dorim să solicităm o expertiză din partea Academiei Române. O decizie politică în acest caz, care să nu poată fi contestată de nimeni şi în baza căreia să se ia hotărârea corectă în ceea ce priveşte parcursul profesional al domnului ministru Ioan Mang în actualul cabinet, poate veni doar în urma unui răspuns din partea instituţiei pe care, cu onoare, o reprezentaţi şi o conduceţi".

15 mai - Ministrul Educaţiei Ioan Mang şi-a dat demisia

Premierul Victor Ponta a anunţat că Ministrul Educaţiei, Ioan Mang, şi-a prezentat demisia. Ioan Mang a solicitat să fie eliberat din postul de ministru al Educaţiei şi Victor Ponta i-a acceptat-o pentru a-i permite lui Mang ca, fără presiunea portofoliului, să "restabilească adevărul" în urma acuzaţiilor de plagiat.

Premierul şi-a exprimat susţinerea pentru nevinovăţia lui Mang în ceea ce priveşte acuzaţiile de plagiat care i-au fost aduse.

"Din punctul meu de vedere, domnul Mang are în acest moment mâinile dezlegate să-şi poată apăra imaginea, prestigiul şi munca de atâţi ani şi sunt absolut convins că în zilele următoare - fără a mai avea presiunea acestei funcţii, care se dovedeşte mult mai dificilă decât am crezut vreodată - va restabili adevărul", a afirmat Victor Ponta.

Ponta a explicat că Ioan Mang nu mai putea să aştepte o decizie a comisiei de etică formată de fostul ministru PDL Daniel Funeriu, în condiţiile în care acest for a stabilit un prim termen în cazul lui Mang în preajma examenului de bacalaureat.

"Ce m-a făcut să accept demisia domnului Mang: acea comisie de etică formată de fostul ministru Funeriu a luat act de acuzaţiile care i se aduc domnului Mang, sigur, tot de la cineva apropiat fostului ministru, Funeriu, şi în loc să stabilească un termen de două-trei-patru zile în care să stabilească dacă acuzaţiile sunt adevărate sau nu, a fixat ca termen pentru domnul Mang pentru prima întâlnire 15 iunie. Vă rog să remarcaţi că 18 iunie este ziua în care începe bacalaureatul. Deci, Guvernul şi ministrul în funcţie trebuia să aştepte să ţină scandalul o lună de zile şi probabil ţinta adevărată este modul în care vom organiza bacalaureatul şi modul în care guvernul actual gestionează problemele aflate într-un sector fundamental pentru orice ţară, cum este educaţia", a susţinut Ponta.

Ioan Mang a declarat, marţi, la Palatul Victoria, că a decis să demisioneze de la conducerea Ministerului Educaţiei deoarece acuzaţiile formulate la adresa sa afectau imaginea Guvernului şi a învăţământului.

Ponta a precizat că preşedintele Traian Băsescu a acceptat deja ca interimatul la Educaţie să fie asigurat pentru maximum 45 de zile de ministrul pentru dialog social, Liviu Pop. Pop are misiunea de a asigura organizarea examenului de bacalaureat.

16 mai - Andronescu: Scandalul legat de Ioan Mang nu face bine sistemului de educaţie

Vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu se declară îngrijorată de scandalul de plagiat în care este implicat ministrul demisionar al Educaţiei, Ioan Mang, şi consideră că acesta nu face bine sistemului.

"Fără îndoială că o privesc cu îngrijorare (n.r. demisia lui Ioan Mang). Am privit cu îngrijorare toată această dezbatere care, într-adevăr, aşa cum spunea domnul Mang, nu i-a făcut nici domniei sale bine şi în niciun caz sistemului de educaţie şi chiar extinzând mai tare, ţării, dacă a trecut graniţele, aşa cum spunea domnul Mang", a afirmat, miercuri, Ecaterina Andronescu.

Referindu-se la gravitatea plagiatului în mediul academic, Andronescu a precizat că în cadrul universităţilor funcţionează o comisie de etică, menită a clarifica lucrurile atunci când apare un astfel de fenomen şi de a propune sancţiuni.

"În general, ceea ce se iartă mai uşor în societate, unei comunităţi educaţionale fără îndoială nu i se iartă. De aceea, comunitatea are mijloace de a se proteja, de a-şi proteja imaginea. (...) Senatul universităţii aprobă sancţiunile pe care comisia de etică i le propune. Şi în general pleacă din învăţământ. (...) Atunci când eşti dascăl, nu trebuie să permiţi frauda elevilor sau studenţilor tăi şi atunci evident că îţi construieşti în carieră proceduri pe care să le poţi folosi în aşa fel încât de pe băncile şcolii elevii şi studenţii să se ferească de fraudă, de copiere", a spus Ecaterina Andronescu.

Politiciana şi-a exprimat speranţa că imaginea partidului şi a Guvernului nu va fi afectată de scandalul fostului ministru al Educaţiei, Ioan Mang, şi a adăugat că aşteaptă de la colegul ei clarificări.

16 mai - Academia Română a desfiinţat Comisia pentru analizarea eventualului plagiat al ministrului Educaţiei

Academia Română a desfiinţat Comisia pentru analizarea eventualului plagiat al ministrului Educaţiei, prof. univ. Ioan Mang, a anunţat, miercuri, preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc.

"Misiunea noastră s-a încheiat. Practic, această comisie nici nu a apucat să lucreze, pentru că ieri am înfiinţat-o şi azi colegii mei trebuiau să înceapă analizarea acestui caz", a declarat Ionel Haiduc.

Preşedintele Academiei a menţionat că "profesorul Ioan Mang nu mai este ministru, aşa încât responsabilitatea pentru analizarea acestui caz revine, potrivit legii, Comisiei de Etică de la Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor