PDL îi cere premierului să se pronunţe până luni cu privire la înlocuirea ministrului Educaţiei, spune Cătălin Baba

Epoch Times România
11.05.2012

Partidul Democrat Liberal îi cere premierului Victor Ponta ca până luni să ia o decizie, în sensul înlocuirii din funcţie a actualului ministru al Educaţiei, Ioan Mang, având în vedere acuzaţiile de plagiat care i se aduc acestuia, a declarat Cătălin Baba, fostul deţinător al portofoliului Educaţiei, vineri, într-o conferinţă de presă.

 

"În acest moment, PDL îi cere domnului prim-ministru să decidă până luni înlocuirea ministrului Educaţiei cu o persoană care să aibă autoritatea morală şi integritatea profesională pentru a putea să conduce examenele naţionale, evaluările naţionale care se desfăşoară în această perioadă, bacalaureatul. Aş vrea să mai spun că în acest caz demisia nu este o dramă, demisia este o datorie pentru că în joc este calitatea şi credibilitatea sistemului de învăţământ", a declarat fostul ministru al Educaţiei.

Cătălin Baba a mai spus că invitaţia premierului adresată Academiei Române de a se pronunţa referitor la existenţa plagiatului în acest caz nu este decât o încercare de tergiversare a situaţiei, având în vedere că instituţia abilitată prin lege să ia astfel de decizii este Consiliul Naţional de Etică din cadrul ANSC.

"În ultima săptămână, şi mai exact de marţi, pe fluxurile de agenţii de presă şi în mass-media au început să se acumuleze fapte şi declaraţii referitoare la prestaţia profesională a domnului Mang. În acest moment există trei declaraţii ale unor cercetători din Israel, Taiwan şi Japonia, cadre didactice şi cercetători care certifică cu probe incontestabile existenţa unui fals intelectual, ale unui furt intelectual. Consiliul Naţional de Etică al Cercetării ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării din cadrul Autorităţii Naţionale de Cercetare Ştiinţifică (ANSC) este instituţia abilitată prin lege să judece cazurile de plagiat. Tactica de a invita Academia Română să se pronunţe asupra plagiatului, tactică folosită de către domnul prim-ministru Victor Ponta, nu face altceva decât să întârzie o stare de fapt care este intolerabilă. Şi aceasta nu pentru Academia nu ar avea specialişti, din contră, ci pentru faptul că ea nu are procedurile pentru a se pronunţa asupra plagiatelor", a mai declarat fostul ministru PDL al Educaţiei.

Premierul Victor Ponta a anunţat, joi, că cere Academiei Române să verifice acuzaţiile de plagiat aduse de Opoziţie ministrului Educaţiei, Ioan Mang, iar dacă acuzele se confirmă acesta va trebui să demisioneze.

"Am fost informat asupra acuzaţiilor care au fost aduse ministrului Educaţiei de către liderul Opoziţiei, domnul Emil Boc şi de cei apropiaţi Opoziţiei. Am hotărât să solicit - şi sper să fie acceptată această solicitare a mea - către o instituţie independentă, pentru că până la urmă nu ar fi suficient de credibil ca Ministerul Educaţiei să-l verifice pe ministrul Educaţiei, ci Academia Română, dacă există posibilitatea ca un grup format din câţiva specialişti, în cel mai scurt timp, să analizeze acuzaţiile care au fost aduse ministrului", a spus Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor