Andronescu: Scandalul legat de Ioan Mang nu face bine sistemului de educaţie

Ecaterina Andronescu.
Ecaterina Andronescu. (www.gov.ro)
Epoch Times România
16.05.2012

Vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu se declară îngrijorată de scandalul de plagiat în care este implicat ministrul demisionar al Educaţiei, Ioan Mang, şi consideră că acesta nu face bine sistemului.

 

"Fără îndoială că o privesc cu îngrijorare (n.r. demisia lui Ioan Mang). Am privit cu îngrijorare toată această dezbatere care, într-adevăr, aşa cum spunea domnul Mang, nu i-a făcut nici domniei sale bine şi în niciun caz sistemului de educaţie şi chiar extinzând mai tare, ţării, dacă a trecut graniţele, aşa cum spunea domnul Mang", a afirmat, miercuri, Ecaterina Andronescu, la RFI.

Referindu-se la gravitatea plagiatului în mediul academic, Andronescu a precizat că în cadrul universităţilor funcţionează o comisie de etică, menită a clarifica lucrurile atunci când apare un astfel de fenomen şi de a propune sancţiuni.

"În general, ceea ce se iartă mai uşor în societate, unei comunităţi educaţionale fără îndoială nu i se iartă. De aceea, comunitatea are mijloace de a se proteja, de a-şi proteja imaginea. (...) Senatul universităţii aprobă sancţiunile pe care comisia de etică i le propune. Şi în general pleacă din învăţământ. (...) Atunci când eşti dascăl, nu trebuie să permiţi frauda elevilor sau studenţilor tăi şi atunci evident că îţi construieşti în carieră proceduri pe care să le poţi folosi în aşa fel încât de pe băncile şcolii elevii şi studenţii să se ferească de fraudă, de copiere", a spus Ecaterina Andronescu.

Totodată, aceasta şi-a exprimat speranţa că imaginea partidului şi a Guvernului nu va fi afectată de scandalul fostului ministru al Educaţiei, Ioan Mang, şi a adăugat că aşteaptă de la colegul ei clarificări.

"Eu nu cred că este afectată imaginea sau sper să nu fie afectată, pentru că ieri (n.r.marţi), în conferinţa de presă în care şi-a anunţat demisia, domnul Mang a explicat faptul că acum are libertatea să încerce să explice ceea ce s-a întâmplat acolo şi să clarifice această situaţie şi părea destul de sigur pe aceste clarificări, după opinia mea", a mai spus Ecaterina Andronescu.

Ioan Mang a demisionat marţi din Guvern.

El şi-a susţinut nevinovăţia şi şi-a motivat decizia de a demisiona din funcţia de ministru al Educaţiei înainte de analizarea acuzaţiilor de plagiat care i se aduc prin faptul că a dorit să nu afecteze imaginea Guvernului în întreaga Europă.

Mang a arătat că nu putea aştepta până pe 15 iunie, când Comisia de etică de la Ministerul Educaţiei urma să aibă prima întâlnire privitoare la cazul său.

"Nu este cazul ca, pentru un lucru pentru care nu sunt vinovat şi se va dovedi în final, să afectăm imaginea Guvernului, aşteptând până în 15 iunie să fim atacaţi încontinuu", a spus Ioan Mang.

De asemenea, acesta a afirmat că nu are nimic să-şi reproşeze în ceea ce priveşte acuzaţiile de plagiat care i s-au adus mai ales din partea Opoziţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor