Victor Ponta: Dacă acuzaţiile de plagiat sunt adevărate, ministrul Ioan Mang pleacă

Epoch Times România
11.05.2012

Premierul Victor Ponta a anunţat, joi, că cere Academiei Române să verifice acuzaţiile de plagiat aduse de Opoziţie ministrului Educaţiei, Ioan Mang, iar dacă acuzele se confirmă acesta va trebui să demisioneze.

 

"Am fost informat asupra acuzaţiilor care au fost aduse ministrului Educaţiei de către liderul Opoziţiei, domnul Emil Boc, şi de cei apropiaţi Opoziţiei. Am hotărât să solicit - şi sper să fie acceptată această solicitare a mea - către o instituţie independentă, pentru că până la urmă nu ar fi suficient de credibil ca Ministerul Educaţiei să-l verifice pe ministrul Educaţiei, ci Academia Română, dacă există posibilitatea ca un grup format din câţiva specialişti, în cel mai scurt timp, să analizeze acuzaţiile care au fost aduse ministrului", a spus Ponta.

El a arătat că, dacă aceste acuzaţii se dovedesc adevărate Ioan Mang va trebui să demisioneze.

"În măsura în care aceste acuzaţii se confirmă, evident domnia sa va trebui să-şi asume răspunderea politică şi să părăsească funcţia. În cazul în care nu se confirmă, mergem mai departe şi trebuie să-şi îndeplinească sarcinile ca ministru al Educaţiei în perioada următoare", a spus Victor Ponta.

Şeful Guvernului şi-a exprimat speranţa ca problema să fie lămurită în câteva zile.

"Sper ca în câteva zile aceste acuzaţii să fie verificate într-un fel sau altul, pentru a putea lua o decizie politică şi-mi doresc, dincolo de acest caz particular, ca Ministerul Educaţiei, devenit principala ţintă a tuturor atacurilor de toate tipurile, să aibă o activitate eficientă, pentru că vin Bacalaureatul, înscrierea la liceu, sunt atât de multe de făcut, şi văd că unul după altul candidaţii devin ţintă, de obicei, din aceeaşi parte venind acuzaţiile", a mai afirmat premierul.

"Ministrul pleacă, dacă se dovedesc a fi adevărate (acuzaţiile -n.r.). Dacă se dovedesc a fi neadevărate, se dovedeşte că funcţia de ministru al Educaţiei se dovedeşte a fi cea mai periculoasă funcţie din România în acest moment", a adăugat el.

Întrebat dacă Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică poate verifica acuzaţiile de plagiat aduse lui Mang, prim-ministrul a subliniat că instituţia care face controlul nu trebuie să fie subordonată ministrului Educaţiei.

"Nu ştiu sigur în ce structură instituţională funcţionează autoritatea. Dacă e vorba de Ministerul Educaţiei, inevitabil vă daţi seama că nu poate fi o anchetă considerată o anchetă obiectivă. E greu să-ţi anchetezi propriul şef", a spus premierul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor