Victor Ponta: Rămân un adeversar al preşedinelui Băsescu, dar nu ridic primul sabia

Premierul Victor Ponta.
Premierul Victor Ponta. (www.gov.ro)
Epoch Times România
13.05.2012

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat că rămâne un adversar politic al preşedintelui Traian Băsescu, dar nu va "ridica primul sabia".

 

Într-o emisiune difuzată duminică de PRO TV, lui Ponta i s-a spus că este un adversar al preşedintelui Traian Băsescu. "Rămân, nu trebuie să fim ipocriţi. În ceea ce mă priveşte, nu voi ridica primul sabia", a replicat premierul.

El a avertizat, însă, că va riposta la eventuale atacuri de la Cotroceni.

"Nu pot să spun că nu voi răspunde. (...) Traian Băsescu este la sfârşitul carierei politice, eu sunt la începutul carierei politice la nivel înalt din punct de vedere instituţional. Poate că se vor finaliza mai repede printr-un conflict. Eu nu îmi doresc acest conflict, nu voi fi primul care să ridic sabia, dar nici nu voi lăsa lucrurile neripostate", a declarat şeful Guvernului.

El a subliniat că nu va mai permite consilierilor prezidenţiali să atace miniştri, cu referire la criticile aduse recent de Daniel Funeriu actualului ministru al Educaţiei, Ioan Mang, în scandalul legat de un eventual plagiat.

"Mă deranjează foarte tare că anumiţi consilieri ai preşedintelui - şi pe frustrări personale că nu mai ocupă funcţiile pe care le ocupau înainte - au început să atace miniştri. Nu voi accepta lucrul ăsta şi voi discuta cu preşedintele României. A fost o discuţie pe educaţie care m-a deranjat. Dacă eşti consilier prezidenţial nu ai voie să stai toată ziua la televizor să-l ataci pe ministrul respectiv doar pentru că nu mai eşti tu în funcţie", a comentat Ponta.

Referitor la reprezentarea României la Consiliul European, Victor Ponta şi-a exprimat speranţa că Bucureştiul nu va fi pus în situaţia ridicolă de a fi reprezentat şi de preşedinte şi de premier la reuniune.

"În acest moment, regulamentul Consiliului European nu mai permite participarea ambilor acolo. Important este ca cine merge să prezinte poziţia României cu un anumit mandat, iar primul care ar trebui să fie consultat este Parlamentul României. În rest, evident că voi face tot ce ţine de mine şi cred că şi ceea ce preşedintele va face este să evităm un conflict care să pună România într-o situaţie ridicolă, să fim amândoi acolo", a afirmat Victor Ponta.

În context, premierul a subliniat că problemele europene nu mai sunt considerate a fi de politică externă, ci ţin de activitatea guvernamentală.

"Am avut o primă discuţie vizavi de Consiliul European şi de participarea la Consiliul European, în care domnia sa (preşedintele Traian Băsescu - n.r.) mi-a arătat că vrea să participe în continuare. Vom avea poate chiar săptămâna viitoare o nouă discuţie pe diverse teme de politică externă, pentru că nu vreau să contest rolul constituţional al preşedintelui în politica externă. Este titularul politicii externe, alături de guvern şi de celelalte instituţii. În acelaşi timp, problemele europene nu mai sunt considerate probleme de politică externă în Europa, sunt probleme europene, ţin de activitatea guvernamentală", a susţinut prim-ministrul Victor Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor