Republica Moldova îşi decide viitorul: Peste 2,7 milioane de moldoveni sunt aşteptaţi la urne pentru alegerile prezidenţiale şi referendum

Maia Sandu printre moldoveni (presedinte.md)
Maria Maevschi
20.10.2024

Cetăţenii Republicii Moldova îşi aleg duminică, 20 octombrie 2024, preşedintele şi se exprimă asupra referendumului constituţional privind integrarea europeană a statului. La cele peste 2.200 de secţii de votare din ţară, cât şi de peste hotare, sunt aşteptaţi la urne peste 2,7 milioane de alegători.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC) fiecare cetăţean cu drept de vot va primi câte două buletine - unul cu cei 11 candidaţi la prezidenţiale şi altul cu opţiunea „da” sau „nu” la întrebarea: „Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Totodată, CEC a ţinut să specifice că din numărul total al secţiilor de vot, 1.957 au fost deschise în circumscripţiile electorale din ţară, 30 pentru alegătorii din localităţile din stânga Nistrului şi 234 secţii de votare - pentru cetăţenii cu drept de vot din străinătate, dintre care două la Moscova.

În circumscripţia electorală Chişinău, inclusiv în suburbii, alegătorii vor fi aşteptaţi să-şi exercite dreptul la vot la 306 secţii de votare.

La secţia de votare alegătorii vor primi două buletine de vot: unul pentru referendum şi celălalt pentru alegerile prezidenţiale. Dacă alegătorul decide să voteze doar pe unul dintre buletine, va trebui să semneze în lista electorală şi să întoarcă celălalt buletin membrului comisiei de observare.

Alegătorii care vor participa la un singur scrutin nu vor mai putea reveni în cazul în care se răzgândesc. Verificarea prezenţei se face o singură dată de către operator, pentru a preveni votarea multiplă.

Dacă referendumul va trece, atunci preambulul Constituţiei va fi completat cu două alineate noi în care va fi scris că identitatea poporului Republicii Moldova este europeană, iar integrarea în Uniunea Europeană este obiectivul strategic al ţării. Totodată, Constituţia va fi completată şi cu un nou titlu, numit integrarea în Uniunea Europeană, notează TV8.

Comisia Electorală Centrală a anunţat că toate secţiile de vot de pe teritoriul Republicii Moldova s-au deschis la ora 07:00, fără incidente, precizând că au fost deschise inclusiv cele 30 de secţii de vot pentru alegătorii din stânga Nistrului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor