Regimul lui Putin strânge laţul: Califică drept “extremiste” zeci de grupuri indigene şi Fundaţia Rusia Liberă

Vladimir Putin (WANG ZHAO/AFP via Getty Images)
Redacţia
27.07.2024

Autorităţile de la Moscova au adăugat un număr fără precedent de 54 de grupuri indigene şi Fundaţia Rusia Liberă, cu sediul în Statele Unite, pe lista tot mai lungă a organizaţiilor "extremiste" din ţară, potrivit The Moscow Times.

Ministerul rus al Justiţiei a etichetat cele 55 de organizaţii aparent fără legătură între ele drept "divizii structurale" ale "Mişcării separatiste antiruseşti", definită vag, pe care Curtea Supremă a Rusiei a interzis-o ca organizaţie "extremistă" luna trecută. Grupurile pentru drepturile omului au declarat că autorităţile ar putea folosi această desemnare ca pretext pentru urmărirea penală a activiştilor anti-război, anti-colonizare sau a activiştilor care militează pentru drepturile indigenilor.

Noua listă de 55 de grupuri "extremiste" include fundaţiile Asiaticii Rusiei şi Buriatia Liberă, mişcarea Ingria Liberă, comunitatea Asociaţiei Pacifiste Saha şi Congresul mondial cecen.

În listă, Ministerul Justiţiei a descris "Mişcarea separatistă antirusă" ca urmărind "distrugerea unităţii multinaţionale şi a integrităţii teritoriale" a ţării. Denumirea de "extremist" înseamnă că orice persoană condamnată pentru asociere cu organizaţia vag definită ar putea fi închisă pentru o perioadă de până la şase ani.

"Nu pot spune că aceasta a fost o surpriză", a declarat Alexandra Garmazhapova, şefa Fundaţiei Buriatia Liberă.

"Când Curtea Supremă a declarat extremistă inexistenta «Mişcare Separatistă Anti-Rusă», am spus că această decizie a fost luată împotriva mişcărilor etnice şi anti-război şi, cel mai probabil, noi vom fi primii [vizaţi]", a declarat Garmazhapova pentru The Moscow Times.

Garmazhapova a mai spus că decizia va avea un efect redus asupra activităţii de zi cu zi a fundaţiei, pe care autorităţile ruse au etichetat-o anterior drept "agent străin" şi organizaţie "indezirabilă".

"Ne-am restructurat deja activitatea după ce am fost desemnaţi organizaţie «indezirabilă»", a explicat ea. "Este un statut foarte toxic şi oricât de curajoşi am încerca să părem, este dificil... [pentru că] oamenilor le este frică să vorbească cu noi".

"În ceea ce mă priveşte personal, voi continua pur şi simplu să colectez cazuri penale, care vor fi fără îndoială respinse de îndată ce întregul regim penal se va prăbuşi", a spus Garmazhapova, care a fost condamnată la şapte ani de închisoare în contumacie pentru răspândirea de "falsuri de război" anul trecut.

Dar unele organizaţii spun că a fi incluse pe listă le-a luat prin surprindere.

"Înainte nu aveam nici denumirea de 'agent străin', nici pe cea de 'indezirabil', iar acum suntem brusc etichetaţi ca extremişti”, a declarat un activist al Mişcării Saha (sau Iakuţia - n.r.) Independentă pentru The Moscow Times sub rezerva anonimatului.

"Ne-am luat toate măsurile de precauţie pentru a evita să fim etichetaţi ca agent străin: am păstrat un profil scăzut şi nu am dat niciun interviu. Suntem o pagină publică foarte mică, cu doar o mie de adepţi; ne văd ei [Kremlinul] cu adevărat ca pe o ameninţare?"

Printre organizaţiile vizate vineri s-a numărat şi Fundaţia Rusia Liberă, care a descris eticheta de "extremist" drept "parte a unui model mai larg de represiune care vizează vocile independente şi organizaţiile care contestă naraţiunea regimului lui Putin".

"Această desemnare este o încercare clară de a-i intimida şi de a-i reduce la tăcere pe cei care susţin valorile democratice şi drepturile omului în Rusia", a afirmat organizaţia într-o declaraţie. "Cu toate acestea, FRF rămâne angajată în misiunea sa de a sprijini poporul rus în căutarea unei societăţi libere şi democratice".

Fundaţia Rusia Liberă, care a fost, de asemenea, etichetată anterior ca o organizaţie "indezirabilă", a promis să "urmeze toate căile legale pentru a răspunde la desemnarea «extremistă»".

"Vom depune eforturi pentru a contesta acest statut şi pentru a ne asigura că drepturile tuturor persoanelor şi organizaţiilor care militează pentru valorile democratice sunt respectate", a mai transmis fundaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor