Regimul comunist chinez avertizează Filipine cu privire la desfăşurarea de rachete americane

O navă a Gărzii de coastă chineze atacând cu tunuri cu apă o navă a Gărzii de coastă filipineză (Philippine Coast Guard)
Redacţia
27.07.2024

Ministrul chinez de externe Wang Yi a avertizat Filipine cu privire la desfăşurarea de rachete americane cu rază intermediară de acţiune, afirmând că o astfel de acţiune ar putea alimenta tensiunile regionale şi ar putea declanşa o cursă a înarmărilor.

Statele Unite şi-au desfăşurat sistemul de rachete Typhon în Filipine ca parte a unor exerciţii militare comune la începutul acestui an. Sistemul nu a fost folosit în timpul exerciţiilor, a declarat ulterior un oficial militar filipinez, fără a oferi detalii cu privire la durata şederii sistemului în ţară, potrivit Reuters.

Relaţiile dintre China şi Filipine se află acum la o răscruce de drumuri, iar dialogul şi consultarea sunt calea cea bună, i-a spus Wang omologului său filipinez Enrique Manalo în timpul unei întâlniri care a avut loc vineri la Vientiane, potrivit unei declaraţii a Ministerului de Externe.

Wang a afirmat că relaţiile dintre cele două ţări se confruntă cu provocări din cauză că Filipine a "încălcat în mod repetat consensul ambelor părţi şi propriile sale angajamente".

"Dacă Filipine introduce sistemul american de rachete cu rază intermediară de acţiune, se vor crea tensiuni şi confruntări în regiune şi se va declanşa o cursă a înarmărilor, ceea ce nu este deloc în conformitate cu interesele şi dorinţele poporului filipinez", a spus Wang.

China şi Filipine sunt blocate într-o confruntare în disputata Mare a Chinei de Sud, iar confruntările lor au devenit din ce în ce mai tensionate pe măsură ce Beijingul îşi exercită pretenţiile asupra unor recife despre care Manila afirmă că se află în interiorul zonei sale economice exclusive.

Wang a declarat că Beijingul a ajuns recent la un acord temporar cu Filipine privind transportul şi realimentarea cu provizii umanitare a Recifului Ren'ai Jiao pentru a menţine stabilitatea situaţiei maritime.

China se referă la Reciful Thomas Shoal ca la Ren'ai Jiao.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor