Putin va vizita o ţară semnatară a Statutului de la Roma. Dar nu va fi arestat

Vladimir Putin (WANG ZHAO/AFP via Getty Images)
Redacţia
30.08.2024

Preşedintele rus Vladimir Putin va vizita în curând o ţară care este semnatară oficială a Statutului de la Roma, tratatul ce guvernează Curtea Penală Internaţională (CPI) şi care impune naţiunilor membre să se conformeze mandatelor emise de instanţa cu sediul la Haga, potrivit Zero Hedge.

Ţara în care Putin se va deplasa săptămâna viitoare este Mongolia, vecina Rusiei la sud. În ultimii ani, Mongolia, Rusia şi China au organizat summituri trilaterale de securitate pentru a coopera pe probleme regionale de interes comun.

Va fi pentru prima dată când Putin se va deplasa într-o ţară care este obligată din punct de vedere juridic să îl aresteze, după ce CPI a emis un mandat de arestare pe numele liderului rus în martie anul trecut, acuzându-l de crime de război în Ucraina.

Kremlinul afirmă că vizita are loc la invitaţia preşedintelui mongol Ukhnaagiin Khürelsükh. În timp ce Putin se va afla acolo, cei doi lideri vor participa la o ceremonie de comemorare a victoriei sovieto-mongolilor din 1939 asupra Japoniei în bătălia de la Khalkhin Gol.

"Şefii de stat vor discuta despre perspectivele de dezvoltare în continuare a parteneriatului strategic global ruso-mongol", a transmis Kremlinul.

Analistul regional Samuel Ramani scrie că "scopul călătoriei este probabil acela de a promova conducta Power of Siberia 2 cu China".

Mongolia a declarat de mult timp că rămâne neutră în ceea ce priveşte războiul din Ucraina. De asemenea, Mongolia şi Rusia au fost mult timp aliaţi regionali apropiaţi, chiar şi săptămâna aceasta având loc exerciţii militare comune.

În august 2023, Putin a decis să nu participe personal la un summit BRICS găzduit în Johannesburg, Africa de Sud - tocmai pentru că ţara gazdă este semnatară a Statutului de la Roma.

Această decizie a fost luată "de comun acord” cu biroul preşedintelui Cyril Ramaphosa şi, în primul rând, pentru că vizita liderului rus planificată iniţial a declanşat o furtună de controverse pentru administraţia Rmaphosa. În schimb, Moscova l-a trimis pe ministrul rus de Externe Serghei Lavrov la summitul BRICS.

Însă Putin a ţinut ulterior un discurs la forum prin intermediul unei legături video, la care au participat şefii de stat ai marilor puteri BRICS, India, China şi Brazilia.

Putin a întreprins câteva călătorii de când a lansat invazia în Ucraina, în urmă cu mai bine de doi ani şi jumătate, dar numai în ţări strâns aliniate Moscovei şi niciodată în Europa sau în Occident.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor