Putin cheamă acasă o parte dintre mercenarii ruşi care activează în Burkina Faso pentru a apăra regiunea Kursk

Mercenari ruşi din Brigada Urşilor (Telegram)
Redacţia
01.09.2024

Incursiunea transfrontalieră a Ucrainei în Rusia a perturbat planurile mercenarilor ruşi în Burkina Faso, condusă de juntă, mulţi dintre ei fiind acum retraşi pentru a ajuta la întărirea apărării Moscovei acasă, a declarat vineri un comandant paramilitar, potrivit The Moscow Times.

Într-un interviu acordat AFP, Viktor Iermolaev, şeful unei unităţi paramilitare cunoscute sub numele de Medvedi (Urşii) în Rusia şi Brigada Urşilor în Occident, a declarat că mulţi dintre luptătorii săi au părăsit ţara vest-africană, în timp ce unii au rămas în urmă.

Ucraina a lansat la începutul lunii august o incursiune fără precedent în regiunea Kursk din vestul Rusiei, ocupând zeci de localităţi.

Brigada Urşilor este una dintre mai multe astfel de grupuri de mercenari care au apărut în ultimii ani - alături de defunctul Grup Wagner al lui Evgheni Prigojin, mort într-un accident de avion în Rusia -, şi despre care analiştii occidentali spun că sunt strâns legate de statul rus.

"Am crezut că ucrainenii vor să pună capăt acestui război şi să se aşeze la masa negocierilor, dar după intrarea lor în regiunea Kursk vedem că au ales calea războiului, iar războiul este treaba noastră", a declarat Iermolaev, care este cunoscut şi sub indicativul Jedi.

"Nu există onoare mai mare pentru un războinic rus decât să îşi apere patria. Aceasta este calea", a adăugat Yermolaev, care a declarat că a servit 15 ani în trupele aeropurtate ale Rusiei.

El a spus că se află acum în Rusia, dar a refuzat să ofere detalii suplimentare sau să spună câţi luptători au fost retraşi.

Canalul Telegram al unităţii a declarat la începutul acestei săptămâni că, "din cauza evenimentelor recente", unitatea se întoarce în Crimeea, peninsula ucraineană de la Marea Neagră anexată de Rusia în 2014, unde îşi are baza.

O sursă de securitate occidentală a declarat pentru AFP că aproximativ 100 de luptători ai unităţii paramilitare au părăsit Burkina Faso.

Serviciile secrete occidentale consideră că luptătorii au fost însărcinaţi în special cu asigurarea securităţii liderului juntei din ţară, Ibrahim Traoré, care a preluat puterea în 2022.

O succesiune de lovituri de stat în Africa de Vest francofonă - în Mali în 2021, Burkina Faso în 2022 şi Niger în 2023 - a dus la o creştere drastică a influenţei Rusiei, mercenarii ruşi fiind chemaţi să susţină noile regimuri.

Liderii loviturii de stat din Burkina Faso au expulzat trupele şi diplomaţii din Franţa, fostul conducător colonial, şi au apelat la Rusia pentru asistenţă militară.

Iermolaev a refuzat să discute despre operaţiunile lor în Burkina Faso, dar a declarat că în ţara africană se aflau aproximativ 300 de luptători ai Brigăzii Bear înainte de incursiunea Kursk.

"Unii rămân, desigur. Avem baze şi proprietăţi, echipamente şi muniţii, nu ducem toate astea în Rusia".

O fotografie care circulă pe reţelele de socializare îl arată pe Iermolaev, ras în cap, zâmbind şi strângând mâna lui Traoré. Iermolaev a declarat pentru AFP că fotografia este recentă, spunând că "a trecut pe aici pentru a-şi lua rămas bun" de la Traoré.

În iunie, o sursă diplomatică africană a declarat pentru AFP că "două rotaţii de avioane cu instructori ruşi" au sosit în ţară din Mali, ţara vecină.

Termenul este utilizat în general pentru a descrie mercenarii ruşi care operează în Africa.

Iermolaev a susţinut că grupul său este independent de Ministerul rus al Apărării. "Dar noi îi ajutăm întotdeauna când vin la noi", a adăugat el.

Jack Margolin, un expert independent în domeniul companiilor militare private, a declarat că ieşirea grupului ar avea un impact puţin probabil asupra câmpului de luptă din ţară africană.

"Urşii au avut un impact limitat pe teren în Burkina Faso, concentrându-se în principal pe formare şi securitate pentru liderii politici. Ei nu şi-au asumat nivelul de risc pe care unităţile Wagner îl au în locuri precum Mali", a precizat vineri pentru AFP Margolin, care se află la Washington DC.

"Urşii sunt doar o parte a modului în care armata rusă s-a desfăşurat în Burkina Faso şi este probabil că Rusia va menţine o prezenţă prin intermediul altor unităţi - fie mai formale, fie altele precum Urşii”, a adăugat el.

Lou Osborn, de la observatorul All Eyes on Wagner, a descris unitatea drept un "grup de voluntari" ai cărui membri au semnat un contract cu serviciul rus de informaţii militare GRU.

Wagner, cel mai notoriu grup de mercenari din Rusia, a fost desfiinţat şi reorganizat după moartea liderului său, Prigojin, într-un misterios accident de avion anul trecut, în urma unei revolte eşuate.

Operaţiunile de securitate ruseşti din Africa sunt acum coordonate de un grup umbrelă cunoscut sub numele de Corpul Africa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor