Putin ajunge în Kazahstan pentru summitul OCS dominat de Rusia şi China

Vladimir Putin (Youtube - captură ecran)
Redacţia
03.07.2024

Preşedintele rus Vladimir Putin a ajuns miercuri în Kazahstan pentru discuţii privind securitatea regională şi apărarea, a declarat Kremlinul, precum şi pentru o serie de întâlniri bilaterale, inclusiv cu liderii chinez şi turc, transmite Reuters.

Organizaţia de Cooperare de la Shanghai (OCS), un forum înfiinţat de China şi Rusia în 2001 ca gardian al securităţii în regiunea Eurasia, se va reuni pentru summitul său în perioada 3-4 iulie în capitala Kazahstanului, Astana.

"Liderii ţărilor membre ale OCS vor discuta starea actuală şi perspectivele de aprofundare a cooperării multiple în cadrul organizaţiei şi de îmbunătăţire a activităţilor acesteia", a afirmat Kremlinul într-o declaraţie pe site-ul său.

Deşi reuniunea va fi probabil dominată de Rusia şi China, sunt aşteptaţi să participe şi liderii sau reprezentanţii Azerbaidjanului, Bielorusiei, Indiei, Iranului, Kazahstanului, Qatarului, Kârgâzstanului, Chinei, Mongoliei, Emiratelor Arabe Unite, Pakistanului, Tadjikistanului, Turkmenistanului, Turciei şi Uzbekistanului.

Potrivit agenţiilor de presă ruse, este de asemenea aşteptat să participe şi secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres.

Marţi, Rusia a declarat că Putin va avea o serie de discuţii bilaterale, inclusiv cu preşedintele chinez Xi Jinping şi cu preşedintele turc Tayyip Erdogan.

Premierul Indiei, Narendra Modi, care este aşteptat la Moscova în această lună, nu va participa, iar ţara va fi reprezentată de ministrul de Externe Subrahmanyam Jaishankar, a declarat marţi ministerul.

La summitul virtual de anul trecut, grupul a emis o declaraţie critică la adresa a ceea ce a considerat a fi impactul negativ al "extinderii unilaterale şi nelimitate a sistemelor globale de apărare antirachetă de către anumite ţări sau grupuri de ţări", fără a se referi direct la extinderea NATO şi la asistenţa militară occidentală acordată Ucrainei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor